Снимка: БГНЕС

10 болни от COVID заразяват други 13 и ситуацията започва да се усложнява, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му базовото репродуктивно число на вируса вече е надхвърлило границата от 1,3.

"Знаете правилото - две седмици над 1,3 и системата изгърмява. Контролът вече е изпуснат", коментира проф. Кантарджиев, цитиран от „24 часа“.

Както вече ви информирахме новорегистрираните случаи на коронавирус днес са 462. За последно над 400 заразени за ден имаше на 26 май. 457 новоинфектирани имаше на 19 май.

Още по темата
На 31 март регистрирахме рекордните 5176 нови случая на COVID-19.

По-рано през деня зам.-здравният министър Димитър Петров заяви, че до дни България ще влезе в оранжевата зона по заболеваемост от COVID-19.  

"В Министерството на здравеопазването има приет план, който ясно разграничава кога се предприемат определени мерки. В момента България е в зелената зона, до дни ще влезе в оранжевата – максимум до понеделник", посочи д-р Димитър Петров.

По-драстично затягане на мерките ще има, когато влезем в червената зона.

"Ако продължи ръста на заразените с коронавирус, ще има затягане. При червената зона най-вепоятно ще има доста драстични ограничения по отношение на заведенията на закрито", заяви той.

Математикът д-р Лъчезар Томов пък очаква до 17 август да имаме по 1 700 заразени на ден.

Коментари Напиши коментар

273

Анонимен

преди 1 година

Този в качеството на какъв вече се изказва че занимава хората с мнението си? Да го слушат ония лелки дето ронеха крокодилски сълзи по телевизията за него.

272

Еiena

преди 1 година

До АнонименВаксината пази от тежко боледуване

271

BG

преди 1 година

Къде е оня смешен министър, на Радев протежето ?