Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че е сключила договор за доставка на лекарство против COVID-19, произвеждано от Glaxo Smith Kline/GSK.

В съобщението на ЕК се уточнява, че препаратът (sotrovimab/VIR-7831) още не одобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Допълва се, че приложението на лекарството ще бъде възможно след разрешение от ЕАЛ или от здравните власти на държавата, която прецени да го прилага.

Още по темата

Предвижданията са препаратът да предотвратява тежки случаи на новото заболяване, но няма да се дава на болни, които се нуждаят от допълнителен прием на кислород. Лекарството е разработено на основата на изкуствени антитела, които подпомагат работата на имунната система.

Към обществената поръчка за доставка на 220 000 дози за лечение са се включили 16 държави от ЕС. Комисията не уточнява кои са тези страни, но отбелязва, че досега е осигурила 12 милиарда евро за борба с COVID-19.

През юни ЕК съобщи, че пет подобни лекарства може да бъдат одобрени в ЕС скоро - три до октомври и още две до края на годината. Дотогава комисията ще състави списък от поне 10 възможни лечения на новата болест.
/БТА/


 

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 1 месец

до45,,няма да пия..,Не го пий. То е на инДжекции.

45

Анонимен

преди 1 месец

Чакам s_NEotrovi_ma

44

Анонимен

преди 1 месец

Няма да пия такова лекарство. Нито ще се ваксинирам. Пандемията няма.