Снимка: БГНЕС
fallback

Реалистичният сценарий е в края на август да имаме по 1500 души на ден, които са се заразили с коронавирус. При този вариант ще можем да кажем, че сме се справили добре и ситуацията е спокойна, заяви пред bTV математикът проф. Николай Витанов, който беше част от Националния оперативен щаб.

Песимистичната прогноза предвижда да имаме по 3000 болни на ден в края на август, добави математикът.

По думите му все повече зони ще влизат в жълтата зона, а тези в зелената - ще намаляват, към средата на август по картата ще започнат да се появяват и области в оранжево. Делта вариантът вече настъпва в Европа.

"България в момента все още е в спокойната зона. Неприятното е, че в нашия регион Турция започва да поддава. Великобритания, Франция и Кипър в момента са страните с големи проблеми и рискът от увеличение на броя на случаите там е доста голям. Сега основните проблеми са в Западна Европа, но четвъртата вълна тръгва и към нас", обясни проф. Витанов.

Според него трябва да внимаваме, ако в Германия случаите на коронавирус започнат да нарастват, тъй като голяма част от полетите от София са към Франкфурт и Мюнхен, а в момента Делта вариантът влиза у нас отвън.

Според реалистичния сценарий към 3 август болните на ден ще са под 200 души, към 13 август - под 400, към 23 август - 800, а вкрая на август - под 1500. При песимистичния данните се удвояват.

"Когато 10 души започнат да заразяват 13, тогава можем да смятаме, че е тръгнало дифузно разпространение на вируса", уточни проф. Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

200

Анонимен

преди 2 години

1500 на ден ?! Такава ли опорка ви спуснаха от СЗО чрез gynegaвските ни политици

199

Анонимен

преди 2 години

Абе нарочно ли продължавате да пишете болни, а не заразени? Много добре знаете, че да си заразен не е същото като да си болен.

198

Браво

преди 2 години

Сега е точния момент да затворите ПИРОГОВ И ОЩЕ НЯКОЛКО ОСНОВНИ БОЛНИЦИ ЗА БОЛНИ АМБИЦИИ.БРАВО.! ПОЗДРАВЛЕНИЯ !

fallback