Снимка: архив, БГНЕС

Всеки пети, прекарал инфекция с коронавирус, показва късни вторични последствия - обикновено увреждане на сърцето или белите дробове. Много от останалите, боледували от COVID-19, се оплакват от бързо изтощение.

Всеки пети, прекарал инфекция с коронавирус, показва късни вторични последствия - обикновено увредени вътрешни органи. Това са установили изследователи от университета в Улм, пише Дойче веле.

"Проследихме 250 пациенти, 20% от тях имат увреждания на вътрешни органи", казва Доминик Букерт, главен лекар на специализираната лечебница за вторични последствия от COVID-19, засягащи белите дробове, сърцето и съдовете.

Миокардит и задух

Но и останалите пациенти не са без оплаквания. При тях не е установено увреждане на органи, но обикновено те издържат по-малко на натоварвания, отколкото преди болестта, обяснява Букерт. Той разказва, че повечето пациенти, които посещават лечебницата, са на възраст между 40 и 50 години, главно мъже. "Всъщност тези хора са относително здрави, нямат хронични заболявания", констатира главният лекар, който добавя, че сред пациентите обаче има и млади мъже на възраст около 20 години.  

Университетската клиника създаде още през февруари тази лечебница, която е и център за консултации при т.нар. пост COVID синдром. Лекарите, които работят там, се натъкват най-вече на възпаления на сърдечния мускул и на последиците от такива възпаления. Сред тях са сърдечна слабост и прескачане на сърцето, казва Букерт. "При белодробните отклонения пък наблюдаваме най-вече увреждания на белодробната тъкан, в резултат на което възниква злокачествена обмяна на газове." Последицата е позната на много хора, прекарали такива заболявания: задух.

Потвърждение на известното досега

Резултатите, получени в Улм, се покриват с изводите, които и други германски клиники направиха при проучването на късните последствия от COVID-19, казва още главният лекар.

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 1 месец

Миокардит след корона инфекция едва ли се развива. Аз съм кардиолог в Германия и до сега не сме наблюдавали подобни случаи.Имахме два случая на миокардит след ваксината на Пфайзер.

34

Анонимен

преди 1 месец

Малее, германските учени били много учени, брех. Достигнали до велико умозаключение, че болестите уврежда и органите. Браво, открихте, че водата е мокра.

33

до Додо

преди 1 месец

Да казаха. Описанието в статията. Просто са пропуснали да напишат, че става дума за прекаралите Кромид след инжекцията.