Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европа стана първият регион в света, надхвърлил прага от 50 млн. случая на коронавирус, след като по-заразният Делта вариант предизвика рекордно увеличаване на новите случаи.

Четвъртата вълна на COVID-19 у нас се очаква в края на август. Според експертите единственият начин да се предотврати следващ локдаун е ваксинацията.
свързани

Старият континент остава един от най-силно засегнатите региони в света с 27% от заразените и 31% от починалите в световен мащаб. Според математика проф. Николай Витанов четвъртата вълна на COVID-19 ще започне да набира сила в България през август.

"Изчисленията казват следното нещо сега сме в ръцете на РЗИ-тата на доцент Кунчев и на отпускарския сезон. Вирусът ще настъпва полекичка през август месец и аз ви казах, ако сме под 1500 случая в края на август, това ще е добре, след което отпускарския сезон ще свърши и тъй като капацитетът на РЗИ-тата е ограничен, вирусът ще пробие, така че някъде втората половина на септември ние ще сме изправени вече пред проблеми", заяви проф. Витанов.

Според него тази есен медицинския персонал в България ще бъде подготвен. Въпреки това остава скептичен в прогнозите си за четвъртата вълна на COVID-19.

"България за тази вълна ще бъде по-подготвена от гледна точка на медицински персонал, тъй като този персонал вече мина през три вълни. Друг е въпросът, че когато имате подготвен медицински персонал, а генерали - без опит, образно казано. Войниците да са опитни, а офицерите да не са, знаете ли какво пише в Сун Дзъ по този повод - че не ви чакат добри времена", посочи математикът.

Ако не се вземат нужните противоепидемични мерки навреме, страната ни може да достигне нов локдаун, допълни още проф. Витанов.
 
Според пулмолога д-р Александър Симидчиев Делта вариантът ще достигне своя пик в края на септември. Той допълни още че Планът за ваксинация у нас не е провален, но изостава и това е социален проблем, който ще доведе до натиск върху здравната система в следващите месеци.

"Когато имаме ниско ниво на ваксинация, това задължително ще се прехвърли в здравната система и ще имаме пак повече тежки случаи повече интензивни отделения, повече смъртни случаи, което е предотвратимо, ваксинацията е като застраховането можем да го направиме сега за да не получиме неблагополучията след 1/2 месеца", смята д-р Симидчиев.

Според експертите ваксинацията остава най-сигурната превантивна мярка срещу последващ локдаун.

Вижте повече подробности в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase