Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Европа стана първият регион в света, надхвърлил прага от 50 млн. случая на коронавирус, след като по-заразният Делта вариант предизвика рекордно увеличаване на новите случаи.

Четвъртата вълна на COVID-19 у нас се очаква в края на август. Според експертите единственият начин да се предотврати следващ локдаун е ваксинацията.
свързани

Старият континент остава един от най-силно засегнатите региони в света с 27% от заразените и 31% от починалите в световен мащаб. Според математика проф. Николай Витанов четвъртата вълна на COVID-19 ще започне да набира сила в България през август.

"Изчисленията казват следното нещо сега сме в ръцете на РЗИ-тата на доцент Кунчев и на отпускарския сезон. Вирусът ще настъпва полекичка през август месец и аз ви казах, ако сме под 1500 случая в края на август, това ще е добре, след което отпускарския сезон ще свърши и тъй като капацитетът на РЗИ-тата е ограничен, вирусът ще пробие, така че някъде втората половина на септември ние ще сме изправени вече пред проблеми", заяви проф. Витанов.

Според него тази есен медицинския персонал в България ще бъде подготвен. Въпреки това остава скептичен в прогнозите си за четвъртата вълна на COVID-19.

"България за тази вълна ще бъде по-подготвена от гледна точка на медицински персонал, тъй като този персонал вече мина през три вълни. Друг е въпросът, че когато имате подготвен медицински персонал, а генерали - без опит, образно казано. Войниците да са опитни, а офицерите да не са, знаете ли какво пише в Сун Дзъ по този повод - че не ви чакат добри времена", посочи математикът.

Ако не се вземат нужните противоепидемични мерки навреме, страната ни може да достигне нов локдаун, допълни още проф. Витанов.
 
Според пулмолога д-р Александър Симидчиев Делта вариантът ще достигне своя пик в края на септември. Той допълни още че Планът за ваксинация у нас не е провален, но изостава и това е социален проблем, който ще доведе до натиск върху здравната система в следващите месеци.

"Когато имаме ниско ниво на ваксинация, това задължително ще се прехвърли в здравната система и ще имаме пак повече тежки случаи повече интензивни отделения, повече смъртни случаи, което е предотвратимо, ваксинацията е като застраховането можем да го направиме сега за да не получиме неблагополучията след 1/2 месеца", смята д-р Симидчиев.

Според експертите ваксинацията остава най-сигурната превантивна мярка срещу последващ локдаун.

Вижте повече подробности в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 85 Антиваксъра специално за Ковид бъркоча, не е подписал декларация, че е опитно зайче! Затова като си плаща здравни ще го лекуват, ама при многото странично ефекти от ваксата бива боднатите касата да ги покрива само частично. Ако боднатите са източник на мутации те са вредни за всички.

76

Анонимен

преди 2 години

Антиваксърът трябва да подпише декларация: "Отказвам се от лечение от ковид и ПОСЛЕДСТВИЯТА му." И да не се ваксинира.Така ще е честно.

75

Не!

преди 2 години

Тц, няма да се ваксинираме, а при следващ локдаун - взимаме брадвите!

fallback