Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

От каква икономическа програма има нужда държавата? Ефективен ли е Планът за възстановяване и устойчивост?

"Най-добре е да се ориентираме към това, което препоръчват институции като Международния валутен фонд, Европейската комисия, Европейския съюз. Това е една умерена центристка политика, насочена към подпомагане на икономиката с държавни разходи", заяви икономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на "Денят ON AIR".

Преподавателят в Югозападния университет посочи, че е добре да погледнем към политика, насочена към социалното разслояване, което се е засилило в кризата от пандемията.

"Една социално ориентирана политика. Политика за стимулиране на икономиката с оглед максимално бързо възстановяване", уточни проф. Ганчев.

Икономистът коментира, че в програмата на ИТН има социални пожелания и политика по отношение на пенсиите. По негово мнение обаче програмата влиза в противоречие с другата част на политиката, която засяга финансите и икономиката.

Проф. Ганчев подчерта, че пред сегашното и бъдещото правителство стоят няколко основни приоритета. Най-важният е свързан с корекцията на бюджета и подготвянето му за 2022 година.

"България не само е най-бедната страна в ЕС, но сме и държавата с най-ниска степен на ваксиниране. Това е изключително опасно предвид новата вълна на Ковид-19 и новите щамове. При тази ниска степен на ваксиниране ще се наложи нов локдаун на икономиката", категоричен проф. Ганчев.

Преподавателят каза още, че програмата, която ИТН предложи, не е най-удачният вариант в момента. Относно Плана за възстановяване и устойчивост икономистът добави, че очакванията там са той да реши тежки структурни проблеми в икономиката.

"Що се отнася до енергийния сектор, имаме много сериозни проблеми. Проспахме 10-15 години. Никакви реформи, никакво преструктуриране на този сектор", посочи проф. Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът изтъкна, че приемането на еврото обезателно е положителен момент за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Коприва

преди 2 години

До 58. Внимавай с изявленията. Неваксинираните тук са мнозинство и дано никой не вдигне ръка на друг човек! За да си останем хора и съхраним уважението към избора на другия. Другото се преживява, предците ни са го доказали. Аз няма да се ваксинирам. Ако посегнат на човек заради избора му, няма да тръпя, ако посегнат на децата, моят собствен живот спира да им азначение. Просто е.

59

Анонимен

преди 2 години

Нюрнберг е бил театър и фарс за пред обществото.

58

ъъъ

преди 2 години

Дали ще има локдаун, или не, изобщо не зависи от броя на ваксинираните. Зависи от решението на правителството, а последното не зависи от правителството. Въобще - прекалено сложно е .. за професора.

fallback