Снимка: БГНЕС
fallback

Лекарствата за понижаване на холестерола могат да увеличат шансовете за оцеляване след инфекция с СOVID-19 и да намалят риска от развитие на по-тежка форма на заболяването, показват нови изследвания.

Анализ на повече от 10 000 души, приети в 140 болници в Съединените щати, показва, че лекарствата за понижаване на холестерола и лекарствата за кръвно налягане намаляват смъртността от коронавирус с до 40 процента при тези, приети преди хоспитализация. Намаленият риск от смърт е по-висок при тези, които приемат само лекарства за холестерол - 46%, отколкото при пациентите, приемащи само лекарства за високо кръвно налягане -27%.

Хората, лекувани със средства за намаляване на холестерола, са с 25% по-нисък риск от развитие на по-тежка форма, докато тези, които приемат лекарства за високо кръвно налягане, са с 11% по-нисък риск. Ползата от употребата на тези лекарства е, че те могат да облекчат възпалението в тялото на хора, заразени с коронавирус, твърдят изследователите.

Изследването е публикувано в петък в списание PLOS ONE, съобщава БГНЕС.

„В началото на пандемията бяхме загрижени дали лекарствата за лечение на сърдечно-съдови заболявания биха повлияли неблагоприятно на инфекции с Сovid-19. Установихме, че лекарствата, използвани за лечение на хипертония, не само са безвредни, но те също могат да предпазват от коронавирус, особено страдащите от хипертония и сърдечно-съдови заболявания“, казва авторът на изследването Лори Даниелс, професор от Калифорнийския университет.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 години

от статията става ясно че не само са безвредни ми направ трябва да се пият профилактичномедиите станаха пропагандна машина за глъпости

18

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 20 С хипертония съм, но ковида го проспах три дни! Аи стига сте ревали !

17

Коприва

преди 2 години

До 18. И на мен цялата тая кофти пландемия ми прилича на грозна гавра с човешката способност да съпоставя и анализира. Брутално заиграване със страхове, чрез всяване на объркване с противоречива и неясна информация. Преди медицинския експеримент спретнаха отвратителен морално-психологически и информационен терор.

fallback