Снимка: Pixabay
fallback
Комисията за спешни случаи на Световната здравна организация (СЗО) припомни, че "пандемията далеч не е приключила" и предупреди за "голяма вероятност" от появата на нови варианти на коронавируса, които са "вероятно по-опасни", съобщава френският национален ежедневник Le Figaro.
 
"Пандемията далеч не е приключила", отбелязват в изявление експертите. Те съветват генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, добавяйки: 
 
"Има голяма вероятност за появата и разпространението на нови тревожни варианти, които вероятно са по-опасни и дори по-трудни за контрол", отколкото вече познатите на агенцията на ООН.
 
"Последните тенденции са тревожни. 18 месеца след обявяването на международна извънредна ситуация в областта на общественото здраве, ние продължаваме да се борим с вируса и вирусът продължава да циркулира след нас", подчерта председателят на комисията, французинът Дидие Хусен, по време на брифинг.
 
За момента СЗО отчита, че има налични 4 т.нар. обезпокоителни варианта: "Алфа", "Бета", "Гама" и "Делта". Последният е много по-заразен от останалите, също е и по-малко устойчив на ваксини, макар те да продължават да предпазват добре от най-сериозните форми на COVID-19 и фатален край от инфекцията.
 
Професор Хусин подчерта още, че комисията е отправила две основни препоръки: да се защитава равен достъп до ваксини и да не предприема инициативи с малко научна обосновка като прилагането на трета доза ваксина, предложена по-специално от консорциума Pfizer/BioNTech, предава "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

Анонимен

преди 2 години

Ами задават се защото вие ги измисляте.

97

Анонимен

преди 2 години

СЗО е главния вирус който мори човечеството ! Трябва да се закрие това вредно нпо !

96

Анонимен

преди 2 години

1984

fallback