Снимка: архив, БГНЕС

Южна Корея спря ваксинацията срещу COVID-19 на хора между 55 и 59 години за една седмица, след като рекордният ръст на новите случаи предизвика масов наплив за ваксинация, което доведе до изразходване на наличните количества и срив на официалния сайт за записване на часове, предаде Ройтерс.

Спирането на записванията за ваксинация на хората от групата между 50 и 60 години стана факт в първия ден, когато започна запазването на часове за хора под 60-годишна възраст. Към 21.00 ч. на следващия ден броят на новозаразените за последното денонощие достигна 1440 души, което е най-високата стойност от началото на пандемията в страната и бележи осми пореден ден, в който този показател се задържа над 1000, съобщи агенция Йонхап.

Макар Южна Корея да изпреварва целите на графика си за ваксинация, темпът на имунизации се забави значително през последните седмици до близо 30 000 поставени дози ваксина на ден спрямо пика от 850 000 по-рано в момент, когато се очаква изпълнение на графика за доставки за започване на имунизации с ваксината срещу COVID-19 на Moderna на хората от 50 до 60 години.

"Заради голямото търсене 1,85 милиона дози ваксини на Moderna вече са изцяло резервирани, а записванията за онези, които не са успели да го направят, ще бъдат подновени на 19 юли", посочи в изявление Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase