Снимка: БГНЕС
fallback
Испания в момента се бори с петата вълна на коронавируса. Във вторник бяха отчетени 437 случая на 100 000 жители средно за страната, а в Каталуния средната цифра е 1014 на 100 000, предаде БНР.
 
Регионалното правителство обяви, че ситуацията започва да излиза извън контрол заради засиления натиск в центровете за първична помощ и болниците. Министърът на здравеопазването Хосеп Мария Аргимон уточни, че в момента всеки четвърти човек в интензивните отделения в Каталуния е на възраст под 40 години, а кумулативната честота сред тях е 20 пъти по-висока от тази на по-възрастните, които вече са имунизирани.
 
Заразата циркулира предимно сред младите хора. При 20-29 годишните достигна 1421 случая на 100 000 жители за страната, а в Каталуния надхвърля 3300 случая. Здравните власти са изчислили, че през последните две седмици са заразени 3,3% от младите хора в тази възраст.
 
В Испания пациентите с коронавирус, които са в интензивни отделения, са 8,51% от общия брой, а в Каталуния стигат до 21%. Местното правителство обмисля повторно въвеждане на вечерен час и задължителни маски на открито. 
 
Говорителят на правителството Патрисия Плая обяви, че епидемиологичните данни са "ужасни" и чакат одобрението на Върховния съд, за да затворят всички заведения, ресторанти, денонощни магазини и доставки по домовете половин час след полунощ. При културните събития като концерти организаторите трябва да гарантират, че публиката ще е седнала. Общините се задължават да не допускат събирания по паркове, плажове, площади и улици, където по закон е забранено да се консумира алкохол, а глобата е увеличена на 30 000 евро. 
 
"Ситуацията в Каталуния е наистина драматична", каза и директорът на Центъра за координация на здравните сигнали и извънредните ситуации Фернандо Симон минути преди да обявят, че отново се въвежда забрана за срещи на повече от 10 души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 2 години

Файзер имат 40000 нови вариации в лабораторията си! Важното е офцете да са ваксат!

17

Анонимен

преди 2 години

Грипът или вируса преди 100 год. нападнал ги тогава в тази част на света и известен,като испански грип 1918 год. е бил предварително инжектиран на американски войници при изпращане им на война,ПСВ в Европа,като от тез войници се разпространил грипа по другите поделения при контакт,при провеждане на битки,стълкновения с другите войници,че предаван и на местното население от контакт с широко разпространение по съседни поселения от населения и тъй е възникнала вълната до висока степен,подобно сега.

16

Пациент

преди 2 години

В Каталиня може и да има много заразени,но в Бакся няма нито един.Причината е че в Баскя всички бискайци са с 0-ва Отрицателна кръвна група. Световната здравна Организация трябва да ги санкционира незабавно.Това е ******ъм.

fallback