Снимка: Bloomberg.com
fallback

Европейската агенция по лекарствата предупреждава за рядък страничен ефект на ваксините Pfizer/BioNTech и Moderna - възможни са сърдечни усложнения, предимно при млади мъже.

Oще по темата

Досега са забелязани два вида такива - при част от получилите ваксината е започнал миокардит, тоест възпаление на сърдечния мускул, в при друга част - перикардит - възпалителна лезия на серозната мембрана на сърцето.

Тези симптоми обикновено се появяват в рамките на 14 дни след получаване на втората доза от ваксината.

От Европейската агенция по лекарствата информират, че тези ефекти са изключително редки и обикновено пациентът се възстановява достатъчно бързо след стандартно лечение и почивка.

От 177 милиона души, получили ваксината Pfizer/BioNTech, 145 са развили миокардит и 138 - перикардит.

От 20 милиона души, ваксинирани с Moderna, са регистрирани 19 случая на двата странични ефекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 2 години

Е то не се взимат и трите на веднъж а на почивки.

57

ББ

преди 2 години

китай и русия криеха до последно епидемията...факти които всеки може да провери,китай и русия първи имаха..."вксини" факти които всеки може да провери...та кой и защо убива и децата си през вируса за бога,възможно ли е да има подобни неч.в.ци...убиващи и децата си за власт,его и пари...или е болест...на политици жадни за власт...

56

ББ

преди 2 години

извинявам се за нахалството...но защо китай създаде и пусна вируса убиец...поне да се извиниха...защо го усъвършенстват,убиват и сънародниците им...и приятелите им руснаци и турци...това е нелепо...Защо ни убивате???и децата ви обитават Света ни!!!Кой и защо ни убива през вируса???

fallback