Снимка: Bulgaria ON AIR

Драстични мерки срещу Ковид-19 в Малта. Страната стана първата в Европейския съюз, която затваря границите си за неваксинирани посетители.

От 14 юли - Малта ще е напълно недостъпна за хора, които не са напълно имунизирани срещу Ковид-19. За да бъдат допуснати в страната, посетителите ще трябва да предоставят на властите ваксинационен сертификат.

"Ще бъдем първата страна в Европейския съюз, която ще предприеме стъпката, но трябва да защитим обществото си", заяви министър на здравеопазването на Малта Крис Фърн.

Той добави, че ще бъдат приемани само документите, издавани от Великобритания и Европейския съюз. Относно ковид сертификата на съюза обаче има условие - ще се признава само тази част от сертификата на ЕС, която се отнася до хората, които са напълно ваксинирани.

Драстичната мярка се предприема, след като през последната седмица случаите на заразени в островната държава са скочили рязко, съобщи Bulgaria ON AIR.

Тревожен ръст на новозаразените има и в други части на Европа.

В Гърция за последното денонощие са регистрирани близо 2 хиляди новозаразени. В Нидерландия също отчитат ръст на болните. По-голямата част са млади хора, заради това отново се въвеждат рестрикции на работата на нощните клубове, музикалните фестивали и ресторантите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase