Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

България се отличава от останалите страни в ЕС по интерес към ваксинирането срещу COVID-19. Едва 14-15% от населението на страната са напълно ваксинирани.

Въпреки това вместо да се увеличават, желаещите да се имунизират у нас намаляват. На много места в страната има изнесени мобилни пунктове,  където българите могат да са имунизират. Страната ни също така дава възможност всеки да избира ваксината, за разлика от много други страни.

Oще по темата

Дежурните екипи на РЗИ още от рано сутринта започват работа като поставят всички видове ваксини, одобрени за употреба в ЕС.

"За голямо съжаление, тенденцията за слаб интерес към имунизирането продължава. Въпреки всички наши усилия - създаване на мобилни екипи, изнесени имунизационни кабинети, тенденцията се запазва", коментира пред bTV Юлия Димитрова, която ваксинира в градския парк в Ямбол.

Тя обясни, че масово хората не идват да си поставят втората игла, въпреки че са си сложили вече първата доза.
"Има случаи, в които седим, докато изразходим отворения флакон. За голямо съжаление, има вероятност ваксини да се бракуват. Имаме 20 флакона "АстраЗенека", чийто срок изтича в края на месеца. Ако тенденцията се запази, по всяка вероятност ще има и други видове ваксини, които ще бъдат бракувани заради изтекъл срок на годност, коментира Димитрова.

Тя обясни, че медицинските екипи се чувстват разочаровани от този факт, защото са положени много усилия, а достъпът до препаратите е максимално улеснен.

Днес регионалните здравни инспекции в София, Плевен и Велико Търново също организират мобилни ваксинационни пунктове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

234

До Много прости хора

преди 2 години

Не бе, човек, никой не е луднал, освен вас- борците за безсмъртие. Когато нещо не е обявено за задължително, значи всеки има правото да избере за себе си. На Вас какъв ви е проблема с хората, които са избрали да не се ваксинират? Раздавате акъл наляво- надясно, остроумничите кой какъв бил, хвалите се, че сте кодирани с QR, все едно сте хванали дядо Господ за брадата, а в същото време подскачате, че българина еди кво си... Виж се в огледалото, многознайко!

233

Много прости хора

преди 2 години

Някой да ми каже по какво сме най-напред? По нищо! Това с ваксинкге е симптом за лудването и опростячването на нацията и за това, че никой на никой не вярва! Това е нашето общество в момента! Иначе много знаем по всички въпроси

232

До Валерия

преди 2 години

Ти не си добре момиче! Всички като теб са изперкали яко или просто ***! Но нещо хлопа

fallback