Снимка: БГНЕС

Чехия е на прага на нова вълна от епидемията от коронавирус, съобщи вестник "Блеск“ с позоваване на водещия епидемиолог на републиката и бивш здравен министър Роман Примула.

Епидемията от коронавирус в републиката отново се засилва. Лекарите отбелязват увеличаване на броя на заразените хора. Броят на заразените с щама Делта се увеличава.

"Новият щам играе доминираща роля [в настоящата епидемиологична обстановка в Чехия]. Той се разпространява много интензивно. Ограниченията [от социален характер в страната] са практически премахнати [което допринася за предаването на вирусът] “, цитира вестникът водещия епидемиолог.

В Чешката република с население от около 10,7 милиона граждани по време на пандемията общият брой на хората, заразени с коронавирус, е 1 669 182, от които 1 636 783 са излекувани, а 30 331 жители са починали, съобщава БГНЕС.

На 27 декември миналата година в републиката започна ваксинация срещу коронавирус. 3 708 711 жители са преминали пълния ваксинационен цикъл. Страната получава ваксини, произведени от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, американските фирми Moderna и Johnson & Johnson, както и британско-шведската компания AstraZeneca.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase