Снимка: БГНЕС
fallback

Епидемията не е в контрола ни, не сме застраховани от нова вълна. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща с представители на Обществения съвет, създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

Той каза още, че никой не е застрахован - това, което се случва в другите европейски страни в разгара на лятото, достатъчно ясно го показва.

"През последните 30 години средната продължителност на живот в нашата страна се увеличи с близо 5 години. Само за миналата година тя е намаляла с година и половина. Това говори достатъчно и дава смисъл и сила на това, което правим в момента. За щастие сега имаме възможност да предотвратим бъдещи поражения, да сложим край на това нещо. Измамното спокойствие, на което се наслаждаваме през летните месеци, бидейки в зелената зона - не е в контрола ни епидемията", коментира министърът.

Кацаров посочи, че дори не можем да прогнозираме кога тази вълна ще дойде и именно сега е времето да направим национално усилие срещу пандемията, като се ваксинират повече хора.

В момента това са направили около 25% от българите, стана ясно от думите му.

Носиш отговорност освен за себе си, за много други хора, и то не само за най-близките си, затова не е само личен акт, а е нещо, което може да бъде определено като национална кауза, заяви Кацаров.

На срещата беше посочено мнението на експерти в световен мащаб, че имунизираните с две дози са предпазени от тежките последици на евентуална следваща вълна, включително от Делта варианта на вируса.

Сред посочените трудности в процеса пък бяха откроени противоречивите послания за ваксините, включително от медици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Демокрация е

преди 2 години

Всеки избира как да упражни правото си на избор - дали да трепери от страх, да не се ваксинира и да загуби здравето и живота си или да се ваксинира и да остане жив и здрав.

59

???

преди 2 години

Какви 25% ваксинирани сънува Кацаров? Към момента само 11,6% от цялото население са ваксинирани с две дози и 13,7% са с поне една доза. За да са 25%, трябва населението на България да е 3,2 милиона.

58

Това означава ли,

преди 2 години

че ваксинацията е и застраховка? Ако умра от ваксината или от щам на Ковид, срещу който ваксината не е изработила антитела, ще платители ли обезщетение на наследниците ми?

fallback