Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие решение, с което се предлага да се преустанови дейността на Националния ваксинационен щаб. Той е създаден с РМС № 896 от 2020 г. за приемане на Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

Разпоредбата на чл. 45, ал. 1 от Закона за администрацията дава възможност на министъра, при необходимост от консултативна помощ от външни експерти за решаване на проблеми от специалната му компетентност, да създава съвети като експертни консултативни звена.

За подпомагане на дейностите по ваксиниране в страната се създава консултативен съвет по ваксини от експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност. Той ще подпомага министъра на здравеопазването в организирането и провеждането на ваксинациите, изготвянето на обществена информация и осъществяването на комуникация с цел повишаване на доверието във ваксинацията и постигането на висок ваксинационен обхват в страната.

Правителството прие и Решение за одобряване участието на България в Предварително споразумение за покупка (АРА) за разработването, производството, закупуването и доставката на ваксина срещу COVID-19 за държавите-членки на ЕС. То ще се сключи между Европейската комисия и производителя на лекарства - Valneva Austria GmbH.

Заявеното от Република България участие във всички споразумения за доставка на ваксини гарантира на българските граждани достъп до цялото портфолио от ваксини, договорено от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти, посочват от МС.

Министерският съвет одобри допълнително 35 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. заради удължeния срок на извънредната епидемична обстановка до 31 юли 2021 г.

Средствата са за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в  размер на 1 000 лева нетно е една от най-ефективните предприети мерки за справяне със ситуацията с разпространението на COVID-19 и основна предпоставка за задържане на така дефицитните кадри, мотивират се от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase