Снимка: БГНЕС

Забавените втора и трета доза от ваксината AstraZeneca повишават имунитета срещу COVID-19, се казва в проучване на Оксфордския университет, който разработи ваксината с британско-шведската фирма, предаде АФП.

Интервалът до 45 седмици между първата и втората доза на ваксината на AstraZeneca е довел до засилен имунен отговор, а не до компрометиране на имунитета, се казва в изследването, предава БГНЕС.

Прилагането на трета доза повече от шест месеца след втората доза също води до "значително увеличаване" на антителата и предизвиква "силен тласък" на имунния отговор на субектите, се казва в проучването, което все още не е рецензирано.

Още по темата

"Това трябва да бъде успокояваща новина за страните с по-ниски доставки на ваксината, които може да са загрижени за забавянето при осигуряването на втори дози за популациите си", заяви водещият изследовател от Оксфорд Андрю Полард.

"Има отличен ефект от втора доза, дори след 10-месечно закъснение от първата."

Изследователите казват, че резултатите от забавена трета доза AstraZeneca са положителни, особено след като страните с напреднали програми за ваксинация обмислят дали ще бъдат необходими трети инжекции за удължаване на имунитета.

"Не е известно дали ще са необходими ускорени ваксинации поради намаляващ имунитет или за увеличаване на имунитета срещу различни проблеми", каза главният старши автор на изследването Тереза Ламбе. Тя обясни, че изследването показва, че ваксината на AstraZeneca "се понася добре и значително повишава отговора с антителата."

Ламбе добави, че резултатите са обнадеждаващи, "ако установим, че е необходима трета доза".

Развитието на ваксина, която се прилага в 160 страни, е приветствано като крайъгълен камък в усилията срещу пандемията поради относително ниската цена и лекотата на транспортиране. Въпреки това, доверието в тази ваксина, както и във ваксината, разработена от американската фирма Johnson&Johnson, е затруднено от опасения относно връзките с много редки, но сериозни кръвни съсиреци при единични случаи. В резултат на това редица държави прекратиха употребата на ваксината или ограничиха употребата й до по-млади групи, които са по-малко изложени на риск от коронавирус. Проучването в Оксфорд показва, че страничните ефекти от ваксината като цяло се "понасят добре" с "по-ниски случаи на странични ефекти след втора и трета доза, отколкото след първите дози".

Коментари Напиши коментар

26

MaйMyнaтa

преди 2 месеца

Тия дължат на братчеда 7 бона. Щот след втората доэа, му прилоша и си эаби субаруто в друга кола

25

Анонимен

преди 2 месеца

Още ли се опитват да го пробутват този бо клук? Че и за трета доза имат наглостта да говорят!

24

Булшит Мастър

преди 2 месеца

Ако си смесите ваксата с лимонтозу 1/1 и я шмръкнете с дълга сламка, давате решително увеличаване на енергичния тласък към солидния имунен отговор за мощна защита.