Снимка: БГНЕС

До края на септември Делта вариантът на коронавируса може да стане доминиращ в България, прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той коментира, този вариант на Covid-19 ще бъде в основата на нова вълна на пандемията, съобщи БНР.

Затягане на противоепидемичните мерки в страната ще има при повишаване на броя заболели от Covid, каза още Кунчев.

По-рано днес бе съобщено, че са установени 7 нови случая на вариант Делта на коронавируса при хора, които са служители в електротранспорта в София.

Още по темата

„От 200 направени проби, 190 са показали британски вариант на коронавирус, 7 има с „Делта“ щам и един на южноафриканския вариант“, заяви Христова. Един от седемте заразени с „Делта“ е хоспитализиран, а останалите 6 са с много леки системи и са на домашно лечение.

„Хората могат да бъдат спокойни и това, което можем всички да направим, е да увеличим темпа на ваксиниране, за да не допуснем предаването на тези варианти и мутация на вируса в нови варианти, което може да се очаква“, коментира още тя.

Попитана дали вече става все по-наложително поставянето на трета доза ваксина, проф. Христова каза че най-вероятно ще се наложи.

„Разумна е преболедувалите или рано ваксинираните да мислят за нова имунизация. Ваксинираните очакваме да имат 6-9 месеца достатъчен имунитет, така че при тях след съответния срок“, заяви директорът.

От думите й стана ясно, че от хората зависи дали ще има нова вълна на COVOD-19 и от спазването на мерките.

„Индийският вариант се предава с около 60% по-лесно от британския вариант, който пък се предаваше доста по-лесно от изходния“, подчерта проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase