Снимка: БГНЕС
Ваксината на "Пфайзер/БионТех" има висока ефективност срещу варианта Делта на COVID-19. Това заяви в четвъртък представител на "Пфайзер" в Израел, съобщава Ройтерс.
 
За първи път този вариант бе идентифициран в Индия. В момента се превръща в доминиращ в световен мащаб вариант на коронавируса, според Световната здравна организация.
 
"Данните с които разполагаме днес, натрупани от изследвания, които провеждаме в лабораторията и включващи данни от онези места, където индийският вариант Делта е заменил британския като най-често срещащ се вариант, сочат, че нашата ваксина е много ефективна, около 90% , за предотвратяване на коронавирусната болест Covid-19", каза Алон Рапапорт, медицински директор на "Пфайзер" в Израел, пред местното радио и телевизия Army Radio, цитирани от Ройтерс.
 
Проучване на изследователи от Тексаския университет, съвместно с "Пфайзер" и "БионТех", публикувано този месец от списание Nature установи, че антителата, които са получени от ваксината, все още могат да неутрализират всички тествани варианти, включително Делта, макар и с намалена сила.
 
"Продължаваме да синтезираме вируси в нашите лаборатории, тъй като виждаме появата на нови варианти, за да можем да проведем тестове, за да получим възможно най-много информация за въздействието на нашата ваксина върху неутрализацията на нововъзникващи щамове“, заяви говорител на "Пфайзер" в имейл до Ройтерс.
Още по темата
 
Други проучвания също показват, че ваксината вероятно ще осигури висока защита срещу варианта.
 
Израел провежда една от най-напредналите кампании за ваксиниране в голяма степен базирана на ваксината на "Пфайзер/БионТех". Шарон Алрой-Прейс, ръководител на общественото здраве в Министерството на здравеопазването на Израел, заяви, че страната все още не разполага с достатъчно данни, за да бъде дадена представа за ефективността на ваксината срещу варианта Делта.
 
"Събираме данните сега. Едва сега виждаме първите случаи на варианта Делта в Израел - около 200 от тях - така че скоро ще знаем повече", каза тя пред репортери.
 
Анализ на Общественото здравеопазване в Англия (PHE), където вариантът Делта е по-широко разпространен, установи, че както ваксината на "Пфайзер/Бионтех", така и тази на "АстраЗенека" осигуряват повече от 90% защита срещу хоспитализация от варианта Делта.
 
В Израел повече от половината от населението от 9,3 милиона са получили и двете дози на "Пфайзер". Резкият спад на случаите на новозаразени с COVID-19 позволи на властите да премахнат повечето ограничения.
 
През последните няколко дни потвърдените случаи обаче се увеличиха и здравните власти призоваха родителите да ваксинират своите 12 до 15-годишни, които получиха това право този месец.
 
Шарон Алрой-Прейс каза, че около 65% от населението на Израел е защитено срещу COVID-19, било чрез ваксинация, било чрез възстановяване от болестта, но според нея това все още е далеч от осигуряването на "колективен имунитет"./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase