Снимка: архив, БГНЕС

Норвежкото правителство обяви решението си лица с пълен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 и преболедували коронавируса през последните 6 месеца да могат свободно да пътуват до Норвегия от  24 юни 2021 г., съобщи външното ни министерство.

Необходимо е ваксинирането и преболедуването да бъдат доказани чрез сертификат, свързан с верификационната система на ЕС с наличен QR-код.

Още по темата
В съобщението на норвежкия кабинет се отбелязва, че сертификатите, издавани от България и редица други европейски държави като Австрия, Белгия, Кипър, Германия, Естония, Финландия, Франция, Хърватия, Исландия, Полша и Латвия, са свързани с тази система и би следвало да могат да бъдат разчетени от норвежките гранични власти.

За тези категории граждани отпадат и изискванията за предварителна регистрация при пътуване до Норвегия, карантина и тестване за коронавирус преди отпътуване и при пристигане в страната.

В съобщението на правителството се отбелязва също така, че от 1 юли 2021 г. норвежките сертификати за ваксиниране и преболедуване на COVID-19 ще бъдат разпознаваеми от държавите- членки на ЕС.

На 29 януари т.г. Норвегия въведе забрана за влизане на нейна територия за чужденци без статут на постоянно пребиваващи в страната с някои изключения.

При нужда от съдействие българските граждани в Норвегия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Oslo@mfa.bg.
 


 

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 месец

Там,за да влезеш, искат да престоиш 10 дена под карантина в хотел.Цената е средно 80-90 евро на ден.Ади мерси!

8

Анонимен

преди 1 месец

Кое точно е геноцид? Изобщо знаеш ли това, какво означава? Какъв ти е проблема с Норвегия, която е отличникът на Европа със справяне с епидемията???

7

Въй въй

преди 1 месец

Отново геноцид, геноцид, геноцид. Ще видим де ще му излезе края. Бурни времена идват. Фашизма (който винаги е бил идеологията на богоизбраните) се възражда от пепелта. Ако искаш мир, готви се за война, беше казал някой. Ама кой беше?.....