Снимка: архив, БГНЕС

Австралия ще премахне ваксината „Ваксзеврия“ на британско-шведската компания „АстраЗенека“ от имунизационния план до края на 2021 г., съобщи ръководителят на правителствената оперативна група за борба с COVID-19 генерал-лейтенант Джон Фруен.

Според него ваксината „АстраЗенека“ ще бъде постепенно премахната от националната програма за ваксинация, тъй като употребата ѝ е забранена за хора под 60-годишна възраст поради странични ефекти. „Всички, които все още отговарят на условията за ваксината „АстраЗенека“, ще я получат до четвъртото тримесечие на тази година и повече продукти на „Пфайзер“ и „Модерна“ ще бъдат добавени към националната програма“, каза Фруен в онлайн брифинг пред репортери, предаде БНР.

Още по темата

Ръководителят на централата отбеляза още, че от октомври 2021 г. властите планират ежеседмично да инжектират до 2,3 милиона души с препарата на американската компания „Пфайзер“, разработено съвместно с германската „Бионтех“. Очаква се ваксината от американската компания „Модерна“ да започне да пристига в Австралия през втората половина на септември, а между 87 000 и 125 000 австралийци ще я получават всяка седмица през октомври.

От началото на разпространението на новия коронавирус в Австралия са идентифицирани малко повече от 30 хиляди случая на инфекция, 910 пациенти са починали.

През март 2020 г. властите на страната затвориха границите за влизане и излизане и въведоха строги санитарни ограничения, които бяха отменени през юли миналата година. Държавната граница на Австралия остава затворена по решение на правителството на страната.

На 22 февруари 2021 г. в Австралия започва кампания за ваксинация. Към днешна дата над 6,86 милиона (от 25,6 милиона) жители на страната са получили поне една доза от ваксина, а около 720 хиляди австралийци са получили пълна ваксинация.

 

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 5 месеца

Споко, Спутника си знае работата.

19

Анонимен

преди 5 месеца

Нормално е да предпочетеш по -ефективните и високотехнологични ваксини . Файзер и модерна са такива. Като имаш пари, купуваш по -качественото.

18

Анонимен

преди 5 месеца

Щеше да се приключи с пандемията ако всички се ваксинират максимално бързо. Понеже не става, особено в България, ще си боледуваме, ще мрем, ще си играем на локдауни, докато най сетне антиваксърите проумеят, че няма друга алтернатива. Или докато държавата фалира.