Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Евентуалното нахлуване на индийския вариант на COVID-19 у нас ще удари най-силно ромското население.

Това се опасяват пловдивски медици и изтъкват, че в етническите квартали на града хората масово не са ваксинирани, което ги правело още по-уязвими.

Знае се, че индийският щам е по-коварен и към него били предразположени най-вече ромите от чисто генетична гледна точка, смятат лекари.

"Не мога да потвърдя такова становище, може да има нещо вярно, но засега не е научно доказано", коментира пред "24 часа" шефката на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева. Тя се надява хората в етническите махали да се стреснат и да започнат да се имунизират. Категорична е обаче, че повече няма да ги молят.

"Предложихме им миналата седмица, изпратихме екип в "Столипиново", който два дни стоя там и само 8 души се възползваха. Каквото трябваше, го направихме", допълни Манчева.

Интересът там продължава да е нулев. Сред хората битува страх, че ваксините щели да ги направят стерилни. Други смятат, че можели да ги убият. Трети пък искат да им платят, за да се имунизират. "Няма как да стане това. За кой има такъв лукс", отсече д-р Манчева.

Oще по темата

Сред малцината ваксинирани в "Столипиново" е 76-годишният Таксим Усуф. "Искам "Янсен", за да не се разкарвам втори път", каза преди седмица той, запретвайки ръкава. И добави, че е първият от своето семейство, който си слага игла. Научил от приятел българин, че в квартала има пункт и се озовал. Смята, че всички трябва да се имунизират, за да са здрави.

На пункта тогава дойде и здравната медиаторка Гюлзар Садък, която заяви, че жителите на "Столипиново" се боят от странични реакции.

И за зам.-кмета на район "Източен" Ерол Садъков отказът от ваксиниране е необясним. Лично пред него над 200 души от махалата предварително заявили желание, а впоследствие не дошли.

"Отговорността си е тяхна", категорична е д-р Манчева. По думите й много малко са ваксинираните в "Столипиново". При предишните вълни на заразата те се самоизолирали и успели да се съхранят. Не се знае обаче при следващ взрив какъв ще е резултатът.

Силен спад на ваксинацията се отбелязва и в Пловдив като цяло. В изнесените пунктове малко хора са отишли в събота и неделя. "Тръгна добре и после зацикли. Върви единствено в РЗИ, в "Пълмед" и при бившата кметица на район "Северен" д-р Ина Филипова", твърди д-р Манчева. Според нея сега е моментът човек да се имунизира, когато няма нарастване на случаите и вероятността да се зарази е нищожна.

Самата Ина Филипова също се оплака, че желаещите са намалели. Досега тя е поставила над 2000 дози в пункта на Понеделник пазара и в "Тракия". В неделя минали обаче едва 35-има при нея. "Роми въобще не са идвали. Страхуват се да не останат бездетни", коментира д-р Филипова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 2 години

Влади, скъпо ми ковипсихо, време е, ама от месеци е крайно време да забележиш че ако ужасния ковигрип бше поне донякъде истина, вече махалите щяха да са изпопадали. Но интересно, живи, здрави и игриви са. Все едно нещо не отговаря на истината в ковиприказката.

37

Анонимен

преди 2 години

Някой да е забелязал, че абсолютно нищо драматично не се случва с ковиизмишльотината в Индия? Не, никой не е забелязал? ОК

36

Анонимен

преди 2 години

е нали затова е индийски щото удря индийците у Стоплипиново и другите им местообитания

fallback