Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Заразеният с "Делта" варианта на COVID-19 на 1 април е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България.

Това съобщиха от МЗ във връзка с регистрирания случай у нас.

Oще по темата
При проявата на първите симптоми, младият мъж се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица. На 5 април се изследва за COVID-19, като пробата е взета в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевен.

Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция, мъжът е поставен под домашна изолация, като е имал леки симптоми. Заболяването при него е протекло без усложнения. По данни от извършеното епидемиологично проучване, той е с поставена на 24.02.2021 г. първа доза от ваксината на AstraZeneca.

На 21 април УМБАЛ "Д-р Георги Странски" изпраща 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на мъжа. Тя е секвенирана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е установено, че при тази проба се касае за B.1.617.2 (Делта) вариант. Повторен анализ установява, че се касае за Делта вариант, или т. нар. индийски вариант на коронавируса.

МЗ възлага на НЦЗПБ да създаде такава процедура по набиране и анализ на пробите, която в най-кратки срокове да установява новите варианти на коронавирусната инфекция с цел превенция и защита на здравето на хората и предприемане на своевременни мерки в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 2 години

За какъв *** се правят по амнайсет теста на влизане и излизане като пак си влизат и излизат преносители....

43

Анонимен

преди 2 години

в международната генна банка да си проверят лабораториите, че май нещо са си замърсили пробите, щото за два месеца случаите в Плевен намаляха а не се увеличиха, та много не вървайте на тази анализи никой не е съвършен

42

Пурко

преди 2 години

Добре, че не е от Северна Македония...

fallback