Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксините и имунизацията на по-голям брой хора ще ни върнат към стария и нормалния ни начин на живот, смята д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на БЛС.

Тя коментира очакваната  нова заповед, с която още ще бъдат облекчени противоепидемичните мерки пред bTV. С нея ще се премахне задължителното носене на маски на закрито на определени места.

Още по темата

„Няма много желаещи за ваксини и в един момент ще спрем на това, което сме постигнали и няма да можем да продължим напред“, посочи личният лекар. По думите й вече са налични вскички ваксини, но сега желаещите не са много.

„Възрастните хора и хората с хронични заболявания трябва да се ваксинират, защото това е високорисковата група, която ако се разболее, ще има неблагоприятни последици“, припомни лекарят.  

„При възрастните хора над 65 години сме обхванали около 30% , което е малко, искаме да обхванем по-голямата част от тях“, добави тя.  

„Не можем да останем безкрайно затворени и да живеем така, както живяхме една година. Затова трябва да се ваксинираме и постепенно да отпадат мерки, за да може да се възстанови това, което е било преди коронавируса“, смята д-р Гергана Николова.

„Този вирус е изключително изменчив, безкрайно агресивен и излизайки на улицата неваксинирани, ние си играем на руска рулетка. Никой не знае в кой момент ще го срещне и още по-тежкото е, че не се знае, когато го срещне дали ще мине с една хрема или ще е на интензивна терапия с кислород и интубация“, отбеляза лекарят.

Според нея в страните, които постигнаха голямо ваксинационно покритие вече няма интензивни сектори, няма кислородна терапия, няма интубация.

„Те затвориха тези сектори, защото нямат такива пациенти“, посочи тя.

„Малко се говори по темата какво правят ваксините и какъв е профилът за безопасност. Хората не бива да се успокояват, че са преболедували, много често има и повторна инфекция. За съжаление тя протича по-тежко с много по-сложни последици“, каза д-р Гергана Николова.

Коментари Напиши коментар

327

Реалист

преди 1 месец

Малко се говори по темата какво правят ваксините и какъв е профилът за безопасност. Хората не бива да се успокояват, че са преболедували, много често има и повторна инфекция. За съжаление тя протича по-тежко с много по-сложни последици, каза д-р Гергана Николова..Ай сиктир, госпожо д-р!

326

S

преди 1 месец

Аман от платени драскачи, доктори и д.р. Българинът не е западноевропейски киборг и разсъждава. Айде със здраве! Вярвайте на себе си!

325

до316

преди 1 месец

Е защо да е жалко?