Снимка: Pixabay

Бебета, кърмени от имунизирани с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ жени, са защитени от COVID-19, сочи проучване на каталунската болница Сан Жуан де Деу, съобщи БНР.

Лекарите са установили, че това става чрез антитела, които се предават с кърмата.

Участниците в проучването са здравни специалисти, които са работили в Covid отделения и са били притеснени, че с кърмата си могат да предадат заразата на децата си. Затова те са поискали да бъдат ваксинирани с РНК ваксина и да ги изследват, докато кърмят.

„Резултатите насърчават всички кърмещи жени да бъдат ваксинирани” казаха Ерика Естеве и Висенс Диас де Брито, кoординатори на проекта.

Самата Ерика се включва в проучването през февруари тази година и е една от 32-те жени, медици, участващи в проекта на средна възраст 37 години с бебета на около 18 месеца.

При проучването са взети 52 проби от кърма и кръв, които са анализирани в три различни периода: при получаване на първата доза от ваксината, две седмици след това и четири седмици след втората доза.

Установено е,че антителата срещу коронавируса се увеличават значително след втората доза и тези в кръвта са свързани с тези в кърмата, което би позволило в бъдеще да се прави само кръвен тест, за да се установи количеството им в кърмата. Никой от тях не е боледувал от COVID-19.

Публикувани са изследванията на 18 от жените,а проследяването на останалите продължава.

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 1 месец

Нали уж не било ваксина, уж нямали антитела вакситираните? Ето ви доказателства, и майките имат, и за бебетата остава даже.

25

Анонимен

преди 1 месец

Плоскоземците пак засипаха новината с дивотиите си.

24

Леша

преди 1 месец

Тъжно човечество. Скоро ще има много място за нас умните.