Ако вярваме на показанията на Доминик Къмингс, Борис Джонсън е бил толкова скептичен, че COVID-19 e заплаха в началото на миналата година, че e бил готов да си инжектира вируса, който причинява болестта, на живо по телевизията. Но има действителни доброволци, млади и здрави хора, които са избрали да бъдат заразени с вируса, всички в името на науката.

Тези доброволци участват в "изпитания с човешко предизвикателство", които отдавна успешно се използват за разработване на ваксини за заболявания от коремен тиф до холера.

Първото подобно проучване за COVID-19 в света започна в Обединеното кралство през март с учени, опитващи се да установят минималната доза вирус, необходима за причиняване на инфекция при доброволци на възраст от 18 до 30 години.

Аластар Фрейзър-Уркхарт се регистрирал "незабавно", за да бъде част от процеса  и служи като главен мениджър в Обединеното кралство на 1Day Sooner - организация с нестопанска цел, която се застъпва за доброволци в проучванията за човешки предизвикателства.

"Имахме истински късмет. ИРНК е жизнеспособна платформа, но нямаше никаква гаранция за това. И ако беше напълно безполезна, с този изпитателен процес можеше да разберете това за седмици, а не за месеци", обяснява той пред The Guardian.

Фрейзър-Уркхарт бил един от първите няколко участника в първата фаза на процеса, в който предварително проверените доброволци преминали в карантина в болницата Royal Free в Лондон.

Няколко дни по-късно вирусът се прилага назално от учен, носещ пълна лична предпазна екипировка, докато Фрейзър-Уркхарт лежи на леглото с тениска и дънки. В определената му стая имало около шест души с пълни лични предпазни средства: "Един от тях просто отброяваше секундите, като изстрелване на ракета или нещо подобно", разказва Фрейзър-Уркхарт.

"Преживяването беше в равни части ужасяващо и невероятно", казва той. "Намирайки се в една стаят с огромно количество изключително чист вирус. Приличаше на вода, но не очаквате да видите такъв коронавирус.“

След прилагане на дозата от COVID-19, субектите лежат в стаята 10 минути и след това остават в седнало положение още 20 минути, обяснява Джейкъб Хопкинс, който беше първият доброволец, директно заразен с вируса.

След експозицията участниците са наблюдавани 24 часа в денонощието в продължение на поне 14 дни, като всеки ден се вземали кръвни проби и проби с тампон в носа. Както Фрейзър-Уркхарт, така и Хопкинс се чувствали добре през първите няколко дни след излагането на вируса, но преживяли "груби" няколко дни, преди да го преболедуват.

"Честно казано, не беше лесно да се направи, но беше невероятно, това е едно от най-добрите неща, които съм правил в живота си и може би някога ще направя", казва Хопкинс. "Когато сте част от нещо, което може да направи толкова много добро. Наистина е просто невероятно чувство да бъдеш замесен."

След изписването участниците ще бъдат проследявани в продължение на една година, така че изследователите да могат да наблюдават всякакви дълготрайни симптоми. Като цяло те ще бъдат обезщетени с около 4500 британски лири за участието си. Фрейзър-Уркхарт вече е дарил първия транш от компенсацията си на "Гави" -  алианса на ваксините, и планира да раздаде останалото на други благотворителни организации.

"Хубаво е да можеш да докажеш, че поне някои доброволци са мотивирани чисто от алтруизъм", казва той. „Тази компенсация наистина никога не е влизала в процеса на вземане на решения.“

Някои учени изразиха резерви относно излагането на доброволци на Sars-CoV-2 - вирусът зад COVID-19 - за който няма лечение, въпреки че има някои лечения, за които е доказано, че помагат.

Привържениците твърдят, че рисковете, породени от коронавируса за млади и здрави хора, са ниски, а ползите за обществото високи. Тези предимства включват потенциално ускоряване на разработването на ваксини от второ поколение, тъй като развиващите се страни се борят с търсенето, което далеч надхвърля предлагането. Те също могат да се използват за сравняване на множество кандидати за ваксина, разработване на лечения и подобряване на научното разбиране на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase