Снимка: БГНЕС

Австрийското правителство обяви днес ново разхлабване на мерките срещу коронавируса, което влиза в сила от 10 юни.

Максималният брой хора, които имат право да седнат заедно в заведение, се увеличава на осем, ако са на закрито, и на шестнайсет на открито. Работното време на заведенията се удължава, като те вече ще могат да затварят в полунощ, а не в 22 ч., както е в момента. Задължителната дистанция се намалява от два на един метър.

Разхлабват се мерките и в търговската мрежа - след 10 юни за всеки клиент трябва да бъдат осигурени по 10 квадратни метра, при 20 квадратни метра сега. Ще отпадне и задължението хората да носят маска на открито, където не може да се спазва дистанция.

Федералният канцлер Себастиан Курц съобщи на пресконференция, че ще отпаднат и някои бюрократични изисквания при влизане в Австрия, както и ограниченията пред автобусните екскурзии. Ще бъде облекчен режимът на оркестровите и хоровите репетиции за любители, като ще бъде отменено изискването на всеки да бъдат осигурени по 20 квадратни метра, но всички участници в репетициите трябва да са тествани за коронавирус, да са ваксинирани или да са преболедували болестта.

Канцлерът обяви възможността за въвеждане в началото на юли на още по-облекчени мерки, които ще се отнасят за по-масовите тържества. Детайлите за по-нататъшните стъпки ще бъдат уточнени през идните седмици. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase