Снимка: БГНЕС
Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адан Гебреесус подкрепи решението на администрацията на САЩ да изпрати 80 милиона дози ваксини до други страни до края на юни, съобщава ТАСС, цитирайки негово изявление н Туитър.
 
"Приветствам ангажимента на президента на САЩ и Съединените щати да дарят 80 милиона дози ваксини COVID-19 на страните в нужда. Ние дълбоко оценяваме вашата ангажираност към глобалното здраве", пише Гебреесус.
 
Той добави още, че партньорите на международния механизъм COVAX са готови да окажат подкрепа за справедливото разпространение на ваксини.
 
"Солидарността е единственият начин да се спасят животи и препитание по целия свят", каза ръководителят на СЗО.
 
По-рано говорителят на Белия дом Джен Псаки обяви, че САЩ ще изпратят общо 80 милиона дози ваксини срещу коронавирус до други страни по света до края на юни. Това е в допълнение към 60 милиона дози неодобрена американска ваксина, разработена от британско-шведската компания "АстраЗенека" съвместно с Университета в Оксфорд, която ще бъде изпратена от Вашингтон в чужбина през май-юни.
 
COVAX е международна програма, лансирана от СЗО в партньорство с Глобалния алианс за ваксини и имунизация и Коалицията за иновации за готовност за епидемия. Целта на програмата е да подкрепя създаването на производствени мощности и провежда поръчки. Съгласно условията на програмата страните с високи доходи плащат за закупуване на ваксини за по-малко богати страни. Според плановете, в рамките на механизма, до края на 2021 г. трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени по целия свят 2 милиарда дози ваксини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase