Снимка: БГНЕС
fallback

Мрачните сцени от Индия шокираха света, след като страната навлезе в ужасяваща фаза на пандемията от COVID-19. Но това не е криза само за Индия - това е криза за целия свят.

"Вирусът не зачита границите, нито националностите, нито възрастта, нито пола, нито религията", казва д-р Соумя Суминанатхан, главен учен на СЗО. "И това, което сега се случва в Индия, за съжаление ще сеслучва и в други страни."

Пандемията разкри колко е взаимосвързан светът. И ако дадена страна има много високи нива на инфекция, то тогава е много вероятно това да се разпространи в други страни.

Дори с ограничения за пътуване, множество тестове и карантина, инфекциите все още могат да започнат да се увеличава. Ако пътник е дошъл от някъде, където вирусът е много разпространен, той има по-голям шанс да носи вируса със себе си. По време на неотдавнашен полет от Ню Делхи до Хонг Конг, около 50 пътници дадоха пологителен тест COVID-19.

Но има още една притеснение относно високия процент на инфекция в Индия: новият вариант.

В Индия се появи нов вариант, наречен B.1.617. Някои го наричат ​​"двойния мутант" поради две ключови мутации на шипа на вируса. Има някои лабораторни доказателства, които предполагат, че той е по-преносим и че антителата може да се затруднят в блокирането на вируса, но учените все още оценяват дали все пак ще имаме имунитет срещу него, ако сме ваксинирани или вече сме преболедували COVID-19.

"Не мисля, че има доказателства, че става въпрос за евакуационна мутация, което би означавало, че по същество не може да бъде спряна от ваксините", казва д-р Джеф Барет, директор на инициативата COVID-19 Genomics в Института Wellcome Sanger, пред BBC."Очевидно е, че трябва да наблюдаваме варианта внимателно, но в момента няма причина да се паникьосваме."

Но колкото по-голям е броят на случаите на COVID в дадена държава, толкова по-вероятно е да се появят нови варианти. Това е така, защото всяка отделна инфекция дава на вируса шанс за еволюция и основната загриженост е, че могат да възникнат мутации, които правят ваксините неефективни.

"Начинът да се ограничат вирусните варианти, които се появяват, е да се предотврати репликирането на вируса в нас ... така че най-добрият начин за контрол на вариантите е всъщност да се контролира глобалното количество болести, които имаме в момента", обяснява проф. Шарън Паун, директор на консорциума Covid-19 Genomics UK (Cog-UK).

Локдаун и мерките за социално дистанциране ще направят това, но ваксинацията също е жизненоважна.

Това се случва бавно в Индия: досега по-малко от 10% от населението е получило първата доза от ваксината и по-малко от 2% са напълно ваксинирани.

Това се случва въпреки факта, че в Индия се намира най-големият производител на ваксини в света - Институтът за "Серум". И това е друга причина, поради която нарастването на случаите в Индия ще окаже огромно влияние върху останалия свят.

През март, когато инфекциите в Индия започнаха да нарастват, властите там спряха големия износ на ваксината "АстраЗенека".

Това включваше ваксини за подкрепената от ООН схема Covax за осигуряване на дози за страни с ниски и средни доходи. В понеделник Глобалният алианс за ваксини (Gavi), който е партньор в схемата, заяви, че чака да чуе кога ще се възобновят доставките от Индия.

Това със сигурност ще повлияе на въвеждането на ваксината в много страни, но означава, че по-голямата част от ваксините в Индия са насочени за вътрешна употреба, докато се опитва да увеличи производството.

А с ужасното положение, в което се намира Индия, учените казват, че това е приоритет.

"Наистина трябва да удвоим ваксинацията възможно най-бързо, или вирусът ще се опита да направи всичко възможно, за да продължи да се разпространява от човек на човек", казва Суминанатхан.

В световен мащаб пандемията не показва признаци на облекчаване, като вирусът опустошава държава след държава.

Ситуацията в Индия е мрачно напомняне, че никой от нас няма да бъде в безопасност, докато всички не са в безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

136

kirasirrav

преди 3 години

Щеше да е голяма изненада ако не се беше получило такова мазало. Особено последните седмици със гигантски празници и фестивали, нагъчкани седмици един до друг (в друг форум го описваше очевидец - ,,като мравки" ) и не спазващи нищо.

135

Анонимен

преди 3 години

Така, така... Сега останалия свят ще платим за тяхната имунизация, защото са крайно бедни и изпаднали горките. Сметнете колко милиара двукраки са това по еди-колко-си на парче ваксина... Ще ни излезе соленко, за да спасим *** от гибел, след което ще сме толкова затънали, че ще можем само да измрем, за да им оставим Земята, която да превърнат в гниеща дупка, подобна на собствената им "държава". Симпатично.

134

Анонимен

преди 3 години

Ми целия свят да вземе да спре да пътува до тая помийна дупка бе - и готово... Не виждам проблема! Природата сама се зае да разчиства ***... Само да не забрави, че и тия при нас са оттам...

fallback