Снимка: БГНЕС
fallback

Шуки Вайс започва да вижда светлината след COVID-19.

Музикалният промоутър, който помогна на Red Hot Chili Peppers и Rolling Stones да свирят в Израел, започва да усеща как тежко засегнатия му бранш отново да се събужда през последния месец.

Oще по темата
"Всяко шоу, което обявихме през последните 14 дни, беше разпродадено за около четири или пет часа, което не е обичайно за Израел", казва Вайс пред CNN. "В Израел, когато хората видят реклама за концерт, те обикновено не нахлуват в касите. Сега обаче ситуацията е съвсем различна. След всяко шоу, което е обявено, виждаме как хората бързат, блокират дори нашия интернет сайт. Всички концерти са разпродадени в рамките на часове. Хората отчаяно искат да гледат шоу тук."

Докато светът регистрира над 5,2 милиона нови коронавирусни инфекции миналата седмица, счупвайки седмичния рекорд за глобални случаи, сега Израел отчита малко над 100 нови инфекции дневно, което е малко в сравнение с пика на пандемията в страната през януари.

В Израел чувството за нормалност се връща отново. На открито вече не се изискват маски. Икономиката е отворена. Трудно е да се направи резервация в много ресторанти. Учениците се завръщат в училище. Хората могат да гледат театър и спорт на живо.

Все още има ограничения и правила, като носенето на маски в затворени пространства и ограничения на капацитета за всяко вътрешно и външно пространство. Сертификат за ваксинация или "зелена карта" - показващ, че човек е имунизиран или има коронавирусни антитела от предишна инфекция - е необходим за повечето социални дейности на закрито или мащабни събития.

Страната все още е затворена предимно за външни посетители - дори роднини от първа степен на израелски жители трябва да получат специално разрешение за влизане, въпреки че правителството обяви, че ваксинираните туристически групи ще имат право да посещават страната след 23 май.

Но за израелците има усещането, че тяхната страна е една от първите, които усещат какъв е животът от другата страна на пандемията.

"Щастлив съм да кажа, че ние наистина напредваме в живота след COVID", казва Вайс, добавяйки, че до юни организаторите очакват да се върнат към нормалните събития на големи стадиони. "Местните шоута се справят чудесно ... Случва се, това е голямо празненство."

Не че повечето израелци смятат, че коронавирусът е напълно приключил. Въпреки че на открито не се изискват маски, много хора все още ги носят, разхождайки се по улицата. Пазарувайки дрехи близо до централния пазар в Йерусалим, Дрор Лангер заявява, че не е сигурен, че Израел е преминал покрай пандемията.

"Хората все още се страхуват, нося маска, виждам как други хора носят маски, но се надяваме, че всичко е приключило", казва Лангер пред CNN. "Имаме чувството, че всичко е приключило, всичко е отворено, хората са доволни, ходят по хотели, пътуват през уикенда, всеки ресторант, всеки хотел е напълно резервиран."

Седейки навън в ресторант в Йерусалим, Михал Амбади люлее новороденото си бебе, докато най-накрая се наслаждава на сесия за дегустация на храна, която тя и съпругът й са резервирали преди пандемията.

"Все още има остатъци от усещането за коронавирус, като нуждата от маска на закрито място. Но наистина имаме усещане, че сме се върнали към нормалното", казва тя. "Притеснявам се малко заради новите мутации, но според мен това трябва да се случва постепенно, всички въпроси около възобновяването на полетите и завръщането на туристите от чужбина трябва да бъдат напълно постепенни."

Според израелското министерство на здравеопазването, голяма част от тези, които отговарят на условията за ваксина, са получили поне една доза - всяка възрастова група от 20 години нагоре е поне 75% ваксинирана с един доза - въпреки че все още има стотици хиляди хора, които не са имунизирани. Но един от най-добрите експерти по коронавирус в страната, Еран Сегал от Научния институт Вайцман, заяви, че смята, че ваксините почти са унищожили COVID-19 в Израел.

"Стадният имунитет не е двоичен, но мисля, че достигнахме високо ниво на имунитет, така че огнищата сега са много малко вероятни, освен ако не пристигне вариант, който заобикаля ваксините", казва Сегал пред CNN.

Според изчисленията на Сегал от последния пик на заразата в Израел в средата на януари има 98% по-малко случаи и 87% по-малко смъртни случаи. Около 85% от населението на възраст над 16 години вече е ваксинирано или има някаква форма на имунитет от предишна инфекция.

"Животът е близо до този преди пандемията", пише той в Twitter миналата седмица.

Икономическата ситуация отразява този оптимизъм. Според Банката на Израел израелската икономика се "възстановява с бързи темпове", а месечната безработица за март е спаднала под 10%, в сравнение с 14% през февруари.

За израелци като Лангер щастието от подобряващата се ситуация се смекчава от постоянната тревога, че ще са необходими повече ваксини или ще се върнат допълнителни ограничителни мерки.

"Кой знае какво ще се случи", казва той. "Но животът е твърде кратък и трябва да живеем."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 3 години

В Китай където населението е робски послушно вкарано в социалната система за рейтинг,и лицево разпознаване, и се ваксинира е същото чудо на чудесата ковида изчезна. Трябва да се вакснете,химическия имунитет е по-силен и важен от естествения...това ни говори пропагандата. Няма значение,че вакснатите често се разболяват от ковид също, че ваксините са в изпитателен етап,че някои от тях не са ваксини.

39

11

преди 3 години

Обича ги пълните членове тази МИСИРКА.

38

Анонимен

преди 3 години

Абе друго си е да умреш набоцкан с ваксина. Поне ще умреш горд и ваксиниран. Съвсем друго си е.

fallback