Снимка: БГНЕС
fallback

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че е открила възможна връзка между ваксината срещу Covid-19 на компанията "Джонсън и Джонсън" (J&J) и редки проблеми със съсирването на кръвта при пълнолетни хора, ваксинирани в САЩ, съобщи Ройтерс.

EMA посочи, че нейният комитет по безопасност на лекарствата заключава, че към информацията за тази ваксина трябва да се добави предупреждение за необичайни кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити, но че тези събития трябва да бъдат посочени като много редки нежелани реакции. 

"Общите ползи от ваксината на "Джонсън и Джонсън" за предотвратяване на Covid-19 надвишават рисковете от странични ефекти“, подчерта EMA.

Европейският лекарствен регулатор също така установи, че всички случаи са настъпили при възрастни под 60 години, предимно жени, в рамките на три седмици след ваксинацията, като добави, че всички налични доказателства, включително съобщения за осем случаи в Съединените щати, са част от нейната оценка.

EMA заяви, че повечето съсиреци са се появили в мозъка и корема, подобно на ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca), и отново подчерта, че общите ползи от ваксината надвишават рисковете, предаде БНР.

Компанията "Джонсън и Джонсън" обяви, че ще възобнови предоставянето на своята ваксина срещу Covid-19 в Европа, след като европейският лекарствен регулатори заяви, че ползите от ваксината надвишават риска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

общи

преди 3 години

Общи ползи друг път. Точно елитите мислят за общите ползи. Смях в залата.

14

Анонимен

преди 3 години

"Не яжте, че може да преядете. Не се лекувайте с лекарства, че може да имат странични ефекти. Не спете, че може да се събудите със схванати мускули." - Явно не правиш разлика межди преяждане или схванати мускули и умиране. Нормално за ваксър. Все пак вие не правите разлика и между опасни вируси, при които смъртността е 5-10 или повече процента и такива, при които я има 1%, я не... Да се ваксинираш задължително, защото ползите (за световния елит) са повече от рисковете (пак за световния елит)...

13

Анонимен

преди 3 години

Не яжте, че може да преядете.Не се лекувайте с лекарства, че може да имат странични ефекти.Не спете, че може да се събудите със схванати мускули.

fallback