Снимка: БГНЕС

Най-добрият експерт в Китай за контрол на заболяванията заяви, че ефикасността на ваксините срещу COVID-19 в страната е ниска, при рядко признание за слабост от страна на властите

На пресконференция Гао Фу добави, че Китай обмисля смесването на ваксини като начин за повишаване на защитата срещу коронавируса. Страната е разработила четири различни ваксини, одобрени за обществена употреба, въпреки че някои опити в чужбина предполагат ефикасност до 50%.

По-късно обаче Гао заяви, че коментарите му са били погрешно интерпретирани.

Повече от 100 милиона души в Китай са получили поне една доза от ваксината.

Пекин настоява, че дозите са ефективни и заяви през март, че получаването на визи ще бъде по-лесно за чужденците, получили китайска ваксина.

Какво каза Гао?

Гао Фу, ръководител на китайските центрове за контрол и превенция на заболяванията, заяви в събота на конференция, че сегашните ваксини "нямат много високи нива на защита". Той предположи, че Китай обмисля да смеси ваксините срещу COVID-19 като начин за повишаване на ефикасността.

Гао обясни, че стъпките за "оптимизиране" на процеса на ваксиниране могат да включват промяна на броя на дозите и продължителността във времето. Той също така предложи комбиниране на различни ваксини за имунизационния процес.

Но по-късно той изглежда се отказа от коментарите си, като заяви пред държавната медия Global Times, че "степента на защита на всички ваксини в света понякога е висока, а понякога ниска". "Как да подобрим тяхната ефикасност е въпрос, който трябва да бъде разгледан от учените по целия свят", каза той пред вестника.

И добави, че по-ранното му признание, че китайските ваксини имат ниска степен на защита, е "пълно недоразумение". Разбира се, първоначалните коментари на Гао не бяха излъчени до голяма степен от китайските медии и привлякоха някои критики в социалната мрежа Weibo, като коментиращите предложиха той да "спре да говори".

Какво знаем за китайските ваксини?

С малко данни, публикувани в международен план, ефективността на различните китайски ваксини отдавна е несигурна.

Бразилските опити на ваксината Sinovac CoronaVac, например, показаха степен на ефикасност от около 50,4%, което едва надхвърля прага от 50%, необходим за регулаторно одобрение от Световната здравна организация (СЗО).

Междинните резултати от изпитания на късен етап в Турция и Индонезия обаче предполагат, че степента на ефикасност на Sinovac е между 65% и 91%.

Западните ваксини като тези на BioNTech / Pfizer, Moderna имат степен на ефикасност от около 90% или по-висока, докато AstraZeneca е ефективна на около 76%.

Кои държави използват ваксините?

До момента CoronaVac на Sinovac са напълно разрешени за употреба само от Китай.

Но Пекин предлага ваксините си и по целия свят и вече е изпратил милиони дози до редица страни.

В Азия най-големите ползватели са Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайланд и Пакистан, докато в Америка Бразилия, Мексико, Чили, Колумбия и Еквадор също са поръчали милиони изстрели.

В Европа Турция и Украйна са подписали големи договори за CoronaVac. Сърбия също имунизира с китайския препарат.

Смята се, че ваксината е особено важна за африканските страни, където до момента Зимбабве, Сомалия, Джибути, Бенин и Тунис са получавали ваксини от Китай.

По какво се различават китайските ваксини от останалите?

Китайските ваксини обаче се различават значително от някои ваксини, особено тези, разработени от Pfizer и Moderna.

Разработени по по-традиционен начин, те са така наречените инактивирани ваксини, което означава, че използват убити вирусни частици, за да изложат имунната система на вируса, без да рискуват сериозен отговор на заболяването.

За сравнение, ваксините BioNtech / Pfizer и Moderna са РНК ваксини. Това означава, че част от генетичния код на коронавируса се инжектира в тялото, обучавайки имунната система как да реагира.

Британската ваксина AstraZeneca е още един вид ваксина, при която версия на вирус на обикновена настинка от шимпанзета е модифицирана, за да съдържа генетичен материал, споделен от коронавируса. Веднъж инжектиран, той учи имунната система как да се бори с истинския вирус.

Едно значително предимство на китайските ваксини е, че те могат да се съхраняват в стандартни хладилници при 2-8 градуса по Целзий. Ваксината на Moderna трябва да се съхранява при -20 ° С, а ваксината на Pfizer при -70 ° С.

Ваксината AstraZeneca обаче може да се съхранява и при нормални температури в хладилника.

Коментари Напиши коментар

45

Чебурашка

преди 3 седмици

А истината за Спутника тепърва ще излиза на бял свят. В Словакия вече съжаляват, че са купили от руската ваксина. От получените 200 000 дози нито една не е отговаряла на характеристиките публикувани в списание Ланцет, руснаците с ще не отговаряли на запитванията и не плащали документация а нагло предлагали на словаците да в рнат тези 200 000 дози, които щели да продадат на други страни.

44

Анонимен

преди 3 седмици

В момента

- в САЩ са поставен 170 млн дози ваксини среу Ковид

- В Китай - 155 млн дози

- в Индия - 101 млн дози

- В Англия - 18 млн дози

- в Русия - 16 млн дози

43

епидемиолог

преди 3 седмици

Няма по-добър обществен имунитет, от естествено създадения чрез разпространяването на вируса сред населението което дори няма да го усети. Или ще го усети с незначителни симптоми. И опазването на тези които са уязцими е по-лесно, евтино и кратко, ако обществото функционира нормално.
Но това не удовелетворява големия фарма бизнес. Те не искат вируса да бъде маргилизиран, а да продават ваксини. Хич не им пука за броя на населението, като сами твърдят че пренаселението предизвиква глобален проблем