Снимка: БГНЕС
fallback

Затварянето на големите магазини за нехранителни стоки води по-скоро до повишаване на риска от разпространение на коронавирус, отколкото до овладяване на пандемията.

Това е становището на Сдружението за модерна търговия (СМТ) по повод на удължаването на ограниченията в сектора.

При неработещи големи магазини, клиентският поток се пренасочи към малки търговски обекти, където е трудно да бъдат спазвани предписанията на здравните власти. До момента водещите ритейлъри доказаха, че могат да осигурят дистанция при пазаруване, контрол на достъпа, дезинфекция и пълно спазване на всички предвидени противоепидемични мерки.

В същото време продължаващото затваряне на големите магазини има изключително тежки икономически последствия не само върху търговците, но върху цялата екосистема от свързани с ритейл сектора бизнеси и може да доведе дори до фалити и ръст на безработицата, пише в становището.

Резултат от затварянето ще бъде и намаляването на приходите в държавния бюджет и чувствителното увеличаване на броя компании, които ще се нуждаят от подкрепа и компенсации от страна на държавата. Затова от сдружението още веднъж настояват големите магазини за нехранителни стоки да бъдат отворени при стриктно спазване на здравните мерки.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 3 години

Тия как лъжат .... не ги и проверяват агенции ни полиция ,

4

Анонимен

преди 3 години

Колко време сумарно са били затворени големите магазини за нехранителни стоки. Нощните заведения вече 5 месеца. Разбирам, че искат да печелят, но ще потърпят един месец.

3

Анонимен

преди 3 години

В моя квартал където живея в единия магазин задължително маска и си изгониха почти всички клиенти,а в другия шефа тарикат пуска те без маска и печели яко,не му пука за глоби..

fallback