Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Експертен доклад: COVID-19 вероятно е скочил на хора от прилепи чрез "липсваща връзка"

След като американски епидемиолог обяви, че според него коронавирусът е създаден в лабораторни условия, излезе и позицията на Китай.

Международна експертна мисия до Ухан прави заключение в своя доклад, че COVID-19 вероятно е преминал за пръв път на хора от прилеп чрез животно-посредник, като разследващите почти изключват изтичането на смъртоносния вирус от лаборатория, предава БГНЕС.

Хипотезата за междинен гостоприемник беше счетена за "много вероятна" докато теорията, че вирусът е избягал от лаборатория, се смята за "изключително малко вероятна", според копие от дългоочаквания окончателен доклад, получен от AФП преди официалното му публикуване.

Докладът идва, когато драматичните пикове на инфекция в Европа наложиха затягане на непопулярните ограничения на целия континент и на фона на предупрежденията, че Съединените щати могат да претърпят подобен скок, ако ограниченията бъдат облекчени твърде бързо.

В контраст хората в Англия бяха настроени за "Честит понеделник", като ограниченията "стойте у дома" бяха разхлабени, тъй като бързите ваксинации изглежда намаляха нивото на инфекция там.

Докато страните бързат да ваксинират населението си и спират разпространението на COVID-19, остава неразгадана загадката в самото сърце на пандемията - как вирусът, който причинява болестта за първи път прескача до хората. Докладът от международната мисия до Ухан се очакваше откакто експертният екип напусна Китай преди повече от месец.

Студена следа

Вината за закъсненията в публикуването на констатациите, изготвени в сътрудничество с китайските колеги на екипа, беше хвърлена върху координацията и превода. Многократните закъснения предизвикаха нова критика към бавните действия на здравната агенция на ООН за извеждането на екипа до Ухан на първо място.

Експертите, натоварени с проучването на произхода на COVID-19, пристигнаха там едва през януари, повече от година след като първите случаи се появиха в китайския град през декември 2019 г., предизвиквайки опасения, че следата е изстинала.

За 15-те месеца, откакто се появи коронавирусът, пандемията обхвана планетата, убивайки близо 2,8 милиона души и дъвчейки световната икономика.

По време на продължителна пресконференция в Ухан на 9 февруари в края на мисията, експертите и техните китайски колеги ясно заявиха, че все още не могат да направят твърди заключения.

Но те казаха, че са работили, за да подредят редица хипотези според вероятността им.

Липсваща връзка

Експертите смятат, че вирусът SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19, първоначално идва от прилепи. Една от изследваните теории е, че вирусът е преминал директно от прилепите при хората. Окончателният доклад определи, че този сценарий е "възможно да е вероятен".

Според доклада по-вероятният сценарий е, че вирусът първо е скочил от прилепи на друго животно, което от своя страна е заразило хората. Така и не се установява какво.

"Въпреки че най-близките свързани вируси са открити при прилепите, еволюционното разстояние между тези вируси на прилепи и SARS-CoV-2 се оценява на няколко десетилетия, което предполага липсваща връзка", се казва в доклада.

"Сценарият, включващ въвеждане чрез посредник-домакин, се счита за много вероятен", се казва в доклада, въпреки че не се прави заключение кое животно е позволило на вируса да премине при хората.

Още по темата

Докладът междувременно не изключва предаването чрез замразени храни - предпочитана теория на Пекин - тъй като изглежда, че вирусът може да оцелее при ниски температури, като казва, че пандемията може да е започнала чрез посредничеството на охладени продукти от хранителната верига.

Изключително малко вероятно

И накрая, докладът разглежда идеята за изтичане смъртоносния вирус от лаборатория, например от Института по вирусология в Ухан - теория, популяризирана от администрацията на бившия президент на Доналд Тръмп. Тя посочи факта, че в нито една лаборатория не е имало данни за вируси, наподобяващи SARS-CoV-2, преди декември 2019 г. и подчерта високо ниво на безопасност в лабораториите в Ухан.

"Лабораторен произход на пандемията се счита за изключително малко вероятен", се казва в доклада.

Още по време на пресконференция в Ухан експертите казаха, че теорията за изтичане на лаборатория се счита за най-малко вероятна.

Но в Женева шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус настояваше след изпълнението на мисията всички хипотези да останат на масата и организацията призова за търпение, тъй като работата продължава, за да стигне до дъното на тайната на произхода на коронавируса.

Експертите също приключиха доклада си с призив за "продължаване на научния и съвместен подход за проследяване произхода на COVID-19". Определянето на източника на пандемията се счита от жизненоважно значение за по-добрата защита срещу бъдещи огнища

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase