Снимка: БГНЕС
fallback

Швеция ще поднови използването на ваксината срещу COVID-19 на "АстраЗенека" за имунизация на хора над 65-годишна възраст, но не и за по-младите граждани на страната.

Причината е продължаващото разследване на потенциална връзка между ваксинирането с препарата и редките случаи на кръвни съсиреци, заяви здравната служба, цитирана от Ройтерс.

"Ваксината е от голяма полза за възрастните хора, сред които мнозина се разболяват сериозно всеки ден", посочи в изявление генералният директор на здравната служба Йохан Карлсон по повод новите инструкции на службата към местните власти, организиращи ваксинациите в Швеция.

"В същото време не сме констатирали тези редки и сериозни странични ефекти сред по-възрастните ни граждани. Това е основание да вдигнем ограниченията за използването на ваксината за хората над 65-годишна възраст", допълни генералният директор.

Повечето държави, които временно спряха използването на ваксината на "АстраЗенака", вече подновиха употребата й след препоръките на Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация, които заявиха, че ползите от препарата превишават рисковете, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 3 години

Някой от пишещите да е ваксиниран? Аз, и колегите бяхме ваксинирани с Астра Зенека, всички, освен 3-***, понесохме ваксинацията добре: слаби болки в ръката, малко температура, някой с малко по-високо кръвно. Средната ни възраст е към 50-55 години, работим с множество външни контакти, за една година има само един починал и двама изкарали вируса по-тежко. Дали ще се ваксинираш, или не, е личен избор, но считам, че антиваксърите не са толерантни, напротив агресивно налагат мнението си.

19

Анонимен

преди 3 години

пия сутрин и вечер тромбекс

18

Анонимен

преди 3 години

Повечето над 65 вимат лекарства за разреждане на кръвта като превантивна мярка срещу инфаркт и инсулт.Затова към тях са се ориентирали.Най-малкото взимат аспирин в малки количества всеки ден и хапче за кръвното.По-младите между 45-60 не взимат бетаблокери и затова имунният отговор прави тромби.

fallback