Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Възможностите на болниците са пред изчерпване, а медицинският персонал е на предела. Само за София заетостта на болници е почти 90%, предаде Bulgaria ON AIR.

"Зависи как се изпълни локдаунът, но ако се изпълни по начина, който беше есента, очаквам максималният брой хоспитализирани да е преди изборите. И след 4 април, ако продължат мерките дотогава, да започне да намалява броят хоспитализиран", каза математикът Лъчезар Томов.

Британският щам е навлязъл дълбоко в страната, а според Томов може да последва вторична вълна от занзибарския вариант.

"Но 10 дни няма да стигнат, разбира се. Следващите 10 дни ще продължава да расте броят на хоспитализираните пациенти. В момента скоростта на нарастване е двойна спрямо миналата епидемия", допълни той.

"Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много - той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе", заяви главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР.

Дните аванс преди локдауна в понеделник са време за подготовка както за бизнеса, така и за семействата.

"Трудно може да се намери баланс. Гледаме да правим, каквото правят другите страни. Гледаме да се справяме успешно. Като под успешно не смятам само поставяне под контрол на самата инфекция, но и минимални щети върху икономиката, защото на никой не му е безразлично какво ще се случи", каза още Кунчев.

А експертите казват, че сме позволили пандемията да се разрасне твърде много, за да се овладее лесно ситуацията сега.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 3 години

математиците в затвора, заедно с щаба

52

Анонимен

преди 3 години

След като дойдат достатъчно ваксини, всеки неваксиниран трябва да си плаща болничното лечение, ако се разболее от covid!!!Щом тях не ги е грижа за нашето здраве, томоткъде накъде ние ще ги лекуваме безплатно!

51

Анонимен

преди 3 години

Bili: Математика обясни ли къде се дена грипа?Грип има, но маските и другите мерки не позволяват голямо разпространение.Вижте статистиката.

fallback