Снимка: БГНЕС

Реинфекциите с коронавирус са редки, но по-често се срещат при хората над 65, според проучване, публикувано в сряда в медицинското списание Lancet.

Проучването, което изследва процента на реинфекция сред 4 милиона души в Дания, установява, че повечето хора, които са имали COVID-19, изглежда са имали защита от реинфекция повече от шест месеца. В последващо проследяване след шест месеца изследването не открва доказателства, че защитата отслабва.

"Но проверка на демографските данни за това кой се заразява отново с коронавирус показа, че това са предимно хора над 65 години", съобщава Джен Кристенсен.

По-възрастната група е имала само около 47% защита срещу повторна инфекция, в сравнение с по-младите хора, които изглежда са имали около 80% защита от реинфекция, пишат от екипа. Откритието не е напълно неочаквано, тъй като с напредване на възрастта имунната им система отслабва.

"Като се има предвид какво е заложено, резултатите подчертават колко е важно хората да се придържат към мерките, които се прилагат, за да запазят себе си и другите в безопасност, дори ако вече са имали COVID-19", казва д-р Стин Етелберг, съавтор на изследването от Statens Serum Институтът в Дания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase