Снимка: БГНЕС
Повече от половината население в Англия, което е пълнолетно, е получило първа доза ваксина срещу COVID-19, съобщи днес здравната служба, след като вчера бяха разпределени 708 927 първа и втора доза ваксини, предаде Ройтерс. 
 
Девет от десет души, които са на 65 години и по-възрастни, са се възползвали от възможността да се имунизират.
 
Министърът на здравеопазването Мат Ханкок каза пред парламента, че Великобритания ще трябва да забави ваксинационната кампания идния месец поради забавени доставки на милиони дози от ваксината на АстраЗенека, които идват от Индия и необходимостта да бъде тествана стабилността на 1,7 милиона дози, без да посочи обаче производителя.
 
Здравните власти предупредиха, че от 29 март нататък програмата по ваксиниране може да бъде изправена пред значително намаляване на доставките.
 
Великобритания ваксинира населението си с препаратите на Пфайзер/Бионтех и на АстраЗенека. 10 милиона дози от 100-те милиона, поръчани на АстраЗенека, идват от Индийския серумен институт. Институтът уточни, че преди няколко седмици е доставил 5 милиона дози на Великобритания, но изтъкна, че в договора не е посочен определен срок за доставката. Ръководителят на Серумния институт Адар Пунавала заяви, цитиран от в. "Дейли телеграф", че доставките зависят от това колко дози ще разреши индийското правителство да бъдат изпратени в Обединеното кралство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase