Снимка: Pixabay
Китайските учени спират да разглеждат версията, че коронавирусът е изтекъл от лаборатория в град Ухан, докато не получат нови потвърждения за нея. Това заявява в публикувано днес интервю за в. "Глобал таймс" Лян Ванян, шефът на група китайски експерти, участвали в мисията на СЗО, изпратена в Ухан, за да проучи произхода на вируса. Това предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 
"След посещения в Уханския институт по вирусология и в други местни медицински центрове, след проучвания на място и полеви изследвания групата стигна до единното мнение, че е крайно слабо вероятно вирусът да е изтекъл от лаборатория. Затова в бъдеще мисиите с цел да се проучи произходът на коронавируса няма вече да се фокусират върху тази сфера, освен ако се появят нови данни", посочва Лян.
 
Той изтъкна, че експертите са единодушни по четири точки: най-ранният случай на COVID-19 е регистриран на 8 декември; Уханският пазар за морски дарове е изиграл важна роля за избухване на заболяването; доставките на замразени храни може да са повлияли разпространението на вируса; коронавирусът е от животински произход и най-вероятно се е прехвърлил върху хората чрез междинно звено.
 
Говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер на 16 март информира, че докладът на международната експертна мисия, която посети Китай през януари и февруари, може да бъде публикуван следващата седмица, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase