Снимка: БГНЕС
fallback

В понеделник Италия също преустанови употребата на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, като това е поредната държава от ЕС, която временно спира прилагането на тази ваксина.

Италианското здравно министерство заяви, че решението е взето след обсъждане на въпроса между здравния министър и премиера Марио Драги.

Oще по темата
Съобщението последва изземването на стотици хиляди дози от ваксината от италианските прокурори в северния регион на Пиемонт и се появи малко след като Германия предприе същата стъпка.

Италианският орган за лекарствата AIFA заяви, че приема решението като "предпазна и временна мярка“ в очакване на решение на Европейската агенция по лекарствата (EMA), съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Подобно решение взе и Франция. Френските власти спряха употребата на ваксината, произведена от британско-шведската компания „АстраЗенека“ и Оксфордския университет, в очакване на решение на Европейската агенция по лекарствата (EMA). Това заяви френският президент Еманюел Макрон, говорейки на пресконференция след френско-испанската среща на върха в Монтобан.

Днес Германия и Нидерландия също станаха част от групата на страните, които временно спряха употребата на ваксината на "АстраЗенека".

Междувременно Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) съобщи, че в четвъртък ще обяви първите заключения от допълнителната проверка на ваксината на "АстраЗенека".

В съобщението се повтаря известното становище на ЕАЛ, че засега изглежда ваксината носи повече ползи, отколкото вреди, предаде БТА. Допълва се, че е отчетен "много малък брой" хора, при които след поставянето на тази ваксина са се образували кръвни съсиреци. Хиляди хора развиват съсиреци всяка година по различни причини, пише в съобщението. Броят на тромбозите при ваксинираните не изглежда по-висок от общия дял, добавя ЕАЛ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 3 години

До АнонименКакво значи наказание за англия че напуснала ЕС.Все едно да те наказвам щото ходиш в съседният магазин не в моят.

44

?

преди 3 години

Големият въпрос е кои са тези хора които развиват проблеми за да не се ваксинират. Но това май още не го изследват.

43

Bili

преди 3 години

Не можаха да я избутат ваксината онея евгенистите от оксфорд...и се обадиха на руснаците да помагат...и те помагат ама има роялтийс, кинти валят за руснаците сега...И демократичния свят дава гласност на проблемите...За смъртта която сеят пфайзер и модерна се мълчи. Засега.

fallback