Снимка: Pixabay
Коронавирусът, предизвиквайки загуба на вкус и обоняние, нанася сериозни поражения в бранша на професионалните дегустатори на вино, съобщи АФП.
 
38% от сомелиерите, заразили се с вируса, не са били в състояние да упражняват занаята си. Данните са на френския Съюз на енолозите, получени при международно проучване.
 
"Как музикант би могъл да свири, без своята цигулка?", задава риторично въпрос Дидие Фаж, председател на споменатото сдружение. COVID-19 предизвиква истински трудов недъг в бранша. Професионалистите губят своите основни "оръдия на труда!".
 
2625 дегустатори от 37 страни, сред които и Франция, са участвали в международното проучване. Седемдесет и три процента от анкетираните са били французи. Близо три процента от респондентите изкарали COVID-19. От тях 68% загубили обонянието си, а 56% - вкуса си. Най-тревожно се оказало това, че 7 процента от дегустаторите въобще не могли да възстановят споменатите си сетива след изкарването на болестта.
 
Сред дегустаторки 67% заявили, че тези здравословни проблеми са се отразили неблагоприятно върху професията им, при мъжете този процент е 38 на сто.
 
Съюзът на френските енолози призова загубата на обоняние и вкус да бъде призната от властите като форма на трудово инвалидизиране при упражняването на професията в този бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase