Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Все повече изглежда, че икономическото възстановяване ще е по-дълго – пропуснатите години се очакваше да са три, но сега ще са повече. Това каза Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Очакванията за възстановяването се влошават. В същото време чакахме много по-лош сценарий за спада, но той не се оказа чак толкова голям.“, призна Стайков.

„Износът започва да се възстановява, като износът през декември е дори по-голям от декември 2019 г.“, обясни още старши икономистът пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Калоян Стайков износът показва оптимизъм, макар че крайното потребление не чертае същата тенденция. "Въпреки подобряващата се тенденции като цяло въпросителните остават много“, допълни той.

„Темпа на икономическо възстановяване зависи от намаляване на ограниченията, връщането на туристите и ако износът се възстанови устойчиво, то може да очакваме и по-бързо възстановяване на икономиката“, заяви Калоян Стайков

Той обясни, че кризата удря различните страни по различен начин, като в случая с България дори се стига до парадокс: "Хем икономиката се възстановява добре, хем антикризисните мерки не бяха доста всеобхватни“.

Гостът коментира и Плана за възстановяване на България. Според него не е ясно каква е целта, но е ясно, че трябва да се изхарчат парите.

"Другият основен проблем е, че плановете за изпълнение на тези реформи са много отдалечени в бъдещето, докато идеята на самия план е те да са максимално приближени към настоящия момент, т.е. сега да се инвестират тези пари, за да може максимално бързо икономиката да се трансформира, да се приспособи към новите условия и съответно да започне възстановяването."

"Трябва максимално бързо да се трансформира икономиката. Ако възстановяването започне през 2025 г., тогава вече ще е късно", изтъкна старши икономистът в Института за пазарна икономика.

Целият разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Иван Бол

преди 3 години

Министерство на икономиката,институти, професори и икомисти и ... Страна във вълутен борд от 1997 без население,то хора не останаха. Как може да се развива някаква икономика без хора и пари. Нещата са предвидими и необратими още преди пандемията.

11

Анонимен

преди 3 години

г-не а как ще обясните ,че в кризата в България има всеки ден по един Нов Милионер ?едем ти Крадливата икономика !

10

Анонимен

преди 3 години

Предстоят пропуснатите години. Ще ограничат животновъдството, ще наложат всякакъв "еко" фашизъм, ни ферма, ни фирма ще може да вирее след 5 години в ЕС.

fallback