Снимка: БГНЕС

Колкото може по-дълго да се провежда присъствено обучение в образователната система е стремежът на здравните власти, обясни министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Още по темата
Антигенните тестове са това, с което си представяхме, че можем да го постигнем, обясни той.

Вече стана ясно обаче, че по-голяма част от родителите са против децата им да бъдат тествани.

Целта е, когато има положителен тест, съответният ученик или педагог да бъде поставен под карантина и да не заразява останалите.

Инвазивен е начинът на вземане, не е приятен, но не е нещо, което при правилно манипулиране, да доведе до здравен риск, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

На брифинга беше уточнено, че тестването не касае детските градини, а само училищата.

650 хил. деца и ученици са в училище и няма как това да не бъде част от разпространение на веригите на коронавируса. Колкото са по-малки, толкова по-малко пренасят вируса, обясни пък министърът на образованието Красимир Вълчев.

Данните от януари показват, че предучилищният и началният етап сравнително малко допринесоха за увеличаване на заразата. Поехме риск с по-големите ученици, казахме, че образованието е приоритет, посочи Вълчев. Той обаче подчерта, че ако заболеваемостта се увиличи, този график ще се промени.

Към момента сред учителите 57 са положителните случаи, а сред непедагогическия персонал - 14 при направени около 28 хил. теста.

При заболеваемост от 200 на 100 хил. мерките ще се променят, даде да се разбере здравният министър Костадин Ангелов. Това е прагът, с който здравната система може да се справи. За заповедта за забрана на износ на лекарства и кислород за ЕС, той подчерта, че приоритет са българските граждани и след това останалите.

Около 360 хил. дози от трите ваксини, одобрени до момента, очакваме до края на месеца. В началото на март се очаква да завърши трета фаза на ваксиниране и да започне четвърта, която е за имунизация на хората над 65 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase