Снимка: БГНЕС

"Изключително малко вероятно е коронавирусът да се разпространил от китайска лаборатория и не е необходима допълнителна работа за разследване на тази теория", заключи екипът на СЗО, изпратен в Ухан за да разследва произхода на пандемията от COVID-19.

СЗО заяви, че разследването за произхода на Sars-CoV-2, вирусът, отговорен за Covid-19, е разкрило нова информация, но не е променило драстично картината на огнището в град Ухан. "Констатациите предполагат, че хипотезата за лабораторни инциденти е изключително малко вероятно да обясни въвеждането на вируса в човешката популация", заяви на пресконференция д-р Питър Бен Ембарек, ръководител на разследването на СЗО.

Твърдеше се, че учените от Института по вирусология в Ухан (WIV) експериментират с вирус, генетично подобен на Sars-CoV-2, преди той да изтече в околната общност.

Екипът е направил поредица от препоръки за бъдещи проучвания за изследване на произхода на вируса.

"Доказателствата показват, че вирусът се е появил естествено при прилепите", каза д-р Ембарек и вероятно е бил предаден на хората чрез посредник -  неизвестен вид животни.

"Тъй като Ухан не е град или среда, близка до средата на прилепите, не е много вероятно директен скок от прилепи до град Ухан", добави той.

Д-р Ембарек заяви, че екипът предполага кои са потенциалните други животински видове, които да бъдат изследвани, като разглеждат веригата за доставки на пазара на морски дарове в Хуанан, където случаите на COVID-19 са открити за първи път през декември 2019 г.

Той призова за създаването на глобална интегрирана база данни, така че информацията за епидемиологичните и молекулярните данни да може да бъде бързо достъпна по време на бъдещи огнища. "Трябва да проведем повече проучвания върху животински видове, които биха могли да бъдат резервоар или биха могли да действат като резервоар - не само в Китай, защото тук вече са тествани много неща", каза той.

"Би било интересно да се знае дали замразеното диво животно, което е заразено, е било приносител. Трябва да погледнем още по-назад при проследяването на източника на животинските продукти, които са били замразени на пазара през декември 2019 г.", допълни той.

Професор Лианг Уаниан, ръководител на китайския пратеник, работещ по разследването, каза, че вирусът, който може да оцелее дълго време при ниски хладилни температури, може да е бил въведен на пазара в Хуанан чрез замразени стоки.

СЗО също така заяви, че вирусът циркулира в групи от инфекции около Ухан по същия начин, по който COVID-19 е открит за първи път на мокрия пазар в града. Въпреки това здравният орган "не намери доказателства за големи огнища" в Ухан или другаде преди декември 2019 г.

"Въз основа на анализ на тази и други данни от наблюдението се счита за малко вероятно в тези два месеца, преди откриването на вируса, да се е случило някакво значително предаване на инфекция Sars-Cov-2 в Ухан", каза проф. Уаниан. Д-р Ембарек допълни, че СЗО "е открила доказателства за по-широко разпространение на вируса през декември, не е само избухването на клъстери на пазара в Хуанан, а вирусът циркулирал и извън пазара."

"Картината, която виждаме, е много класическа картина на началото на възникваща епидемия, при която започваме с малко спорадични случаи в началото на месец декември, след това започваме да виждаме малки огнища, при които болестта започва да се разпространява чрез клъстери. Виждаме това, наред с други, на пазара в Хуанан. "

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase