Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Във Великобритания до седмици се очаква да бъде одобрена четвърта ваксина срещу COVID-19, чиито изпитания показват, че тя е ефективна и срещу новия щам на вируса, открит в Югоизточна Англия.

Ако новата ваксина „Новавакс“ бъде одобрена от регулатора за лекарствата, през втората половина на годината могат да се очакват първите дози. Ваксината ще бъде произвеждана в Стоктън-он-Тийс и британското правителство вече поръча 60 милиона дози, предаде БНР.

Повече от 15 000 доброволци участваха в третата фаза на изпитание на „Новавакс“ на възраст от 18 до 84 години, четвърт от които над 65 години.

Oще по темата

Ефективността на ваксината се изчислява на 89,3 процента. В отделни тестове тя е показала и 60% процента ефективност срещу южноафриканския щам.

Министърът, отговарящ за масовото ваксиниране, Надим Захауи бе един от участниците в изпитанията. Във Великобритания вече са одобрени три ваксини - „Пфайзер/Бионтех“, „АстраЗенека/Оксфорд“ и „Модерна“.

Подобно на „АстраЗенека“ и „Новавакс“ не изисква специални условия и може да се съхранява в обикновен хладилник, а това означава и много по- лесно транспортиране и разпределение. Използването на ваксината предвижда втората доза да се поставя три седмици след първата.

Междувременно броят на ваксинираните с първа доза от вече използваните в страната ваксини достигна 7,5 милиона души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 3 години

Ако наложат задължително ваксиниране ще избера една от двете - АстраЗеника или Новавакс!Тези ваксини са стандартни/традициони чрез ДНК.Файзер и Модерна чрез РНК (за пръв път в света се прилага подобна методика при производство на ваксина) с доста нежелателни и дори смъртни случаи!Шефът на мега фарм концерна Алберт Бурла - производител на ваксината Файзер - до момента отлага да се ваксинира с нея!Що ли???????

6

Роки

преди 3 години

Значи тук ще ми обясняват че до края на 2021г ще бъдат ваксинирани 2 млн. души...хахахахахахах смях смях смях и вчера ТИквата Боко ще ми се хвали че имаме 3 най нови модерни локомотива в Европа. Алоуууууууууу къде сме тръгнали ние, направо сме в бъдещето хахахахах Аре чи,ба на това правителство април месец. Чао чао боко-продажник !!!

5

Специалист

преди 3 години

Великобритания е една от четирите държави в света които направиха ваксини като САЩ Русия и Китай. Седнал *** да се тревожи за Великобритания. Пий си ракийката и гледай как по телевизора как сладко лъготи Бойко Лъжеца. Ние се справяме най добре.

fallback