Снимка: БГНЕС
fallback

Една трета от ресторантьорския бизнес фалира - това са 32 на сто, заяви Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

По думите му те няма "да се върнат в играта", бизнесите се продават, това важи и за хотелите.

30 на сто е спадът на този бизнес в спа-дестинация като Велинград. Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях - има отлив от тази професия вече, в продължение на години сме създавали тези хора и сме напът да ги загубим, а имахме и проблеми и преди пандемията, а сега какво ще се случи, ако те трайно напуснат този бизнес, попита Димитров.

Той коментира удължаването на мерките до 31 януари с думите, че загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи.

"Още един проблем стои, това е такса сгради и такса смет. Това е нерешен проблем - общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което те не са използвали. Същото е и проблемът с кредитите - те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията", посочи още Димитров.

От бранша чакат и бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност" - да се връщат 20 на сто от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година.

След 20 януари чакаме изплащането по тази програма, защото и много колеги кандидатстват по мерките "Запази ме" и нямаме точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти", посочи зам.-председателят на БХРА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Нека

преди 3 години

И без тва не ми се пиеше една бира за 5лв на Витошка... закривай алчните ресторантьори! Познавам ресторантьори от София, които си преместиха бизнеса онлайн и са на 300%+ печалба. Викат ми за кво да отварям и да плащам заплати на 5 сервитьора, като може с 3 готвача да стане положението. Който не се е ориентирал в тая ситуация да фалира бе. Га даваха 500лв заплата на хората си и караха само Мерцедеси не им беше зле.

28

Анонимен

преди 3 години

То можеше да умреш от храната в нашите ресторанти на по високи от Европа цени. Жалко за хилядите безработни, но да затварят 50% и никога да не отварят

27

АЙДЕ , ДЕ ....

преди 3 години

СПАСЕТЕ--- "РЕПУБЛИКАТА НА КРЪЧМАРИТЕ И ХОТЕЛИЕРИТЕ"!!!/...без хляб-можем , но без вино и ракия ,направо умираме...../

fallback