Снимка: БГНЕС

Гражданската журналистка Чжан Чжан, която отразявала в социалните мрежи епидемията в Ухан през февруари, е осъдена на четири години затвор след процес, продължил няколко часа, предаде Франс прес, като се позова на нейните адвокати. Чуждестранни дипломати и поддръжници на Чжан се опитаха да влязат в съда в Шанхай, където се провеждаше процеса, но полицията не допусна нито тях, нито журналистите.

Народният съд в Пудонг призна 37-годишната бивша адвокатка от Шанхай за виновна по обвинение за предизвикване на паника и смут, - често използвано срещу критици на правителството, предаде ДПА. Съдът обвини Чжан в разпространяване на невярна информация по време на карантината в Ухан. В материалите, които публикувала онлайн, тя критикува наложените от властите ограничения заради епидемията, определяйки ги като "тежко нарушение на правата на човека".

В заснети на мястото на събитието видеоклипове, многократно споделяни в социалните медии, Чжан показвала претоварени крематориуми и болници в 11-милионния Ухан през февруари.

Процесът срещу Чжан е първият срещу граждански журналист в Китай, но вероятно няма да е последното, допълва ДПА, като напомня, че нейните колеги Ли Цзехуа, Фан Бин и Чън Цюшъ също са в неизвестност от февруари, отбелязва ДПА./БТА/

 

Коментари Напиши коментар

44

Щерю

преди 1 месец

- Сега САЩ защо не се застъпят за нея и не наложат мерки с/у недемократичен Китай?

43

???

преди 1 месец

И какво критикува тази, че Китай се справи с епидемията ли, вместо да я остави да се разпространява?

42

Чукча читател

преди 1 месец

Тежка е съдбата на журналиста... В страните с диктатура и комунизъм направо държавата ги съди или убива. ДИРЕКТНО.
А в демократичния свят си пишат "свободно" но ако критикуват управляващи им се случват разни "нещастия" .Ако са късметлии само губят работата си и тръгват да ровят в кофите за ссмет, пример който дисциплинират останалите и им помагат да се ориентират лесно какво трябва да пишат и как да са щедри на похвали към правителството си и яростни в обвиненията си към противниковите идеологи.