Снимка: БГНЕС
fallback

Ваксината на компанията "Модерна" срещу Covid-19 кара имунната система да произведе антитела, които могат да са налични в организма 90 дни след ваксинирането, предаде Франс прес, като се позова на публикация в научното издание "Ню Ингланд джърнъл ъв медсин". Продължителността на защитата, осигурявана от ваксината, е по-дълга, но тук става дума за първи данни за период от няколко месеца, валидирани независимо от научно издание.

Oще по темата

34-ма от участниците в изследването ще бъдат следени 13 месеца, за да се провери каква е дългосрочна защита, осигурявана от ваксината. Тя се прилага в две инжекции с интервал от 28 дни.

Учените от Националните институти по здравеопазване са наблюдавали леко и очаквано намаляване на нивото на антителата у ваксинираните, но все пак нивото им е останало високо и надвишаващо естествения имунитет на възстановили се от Covid-19 пациенти. Не е бил наблюдаван никакъв сериозен нежелателен ефект в изпитанията на ваксината във фаза едно, започнала през март, посочва научното издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 3 години

Известно е как действа тази ваксина. Първата доза хаква имунната ви система. С втората доза вкарват т. н. patch(закърпват я, за да може да функционира временно). След това през определено време трябва да го подновяват с нова доза, за да има тялото ви някаква защита. Засега безплатно, по-нататък ще се види. Ще се види и на какви условия ще трябва да отговаряте за да получавате редовно нови дози, които да ви държат жив.

30

Анонимен

преди 3 години

Не знам да се смея ли, да плача ли. Толкова пропаганда за 3 месеца имунитет.

29

До 4

преди 3 години

Не е въпросът колко често ще трябва да се ваксинираш, а дали да се ваксинираш въобще на този етап. Независимо дали ваксината е "жива" или не, на тялото трябва поне месец , за да се справи с нея и поне още толкова , за да се възстанови имунната система. Отделно от това , по време на ваксинацията и реваксинацията( втората доза), рискът да се разболееш от патогена е двойно по-голям. Е, за толкова кратка протекция с ваксина, струва ли си рискът. А?

fallback