Снимка: БГНЕС

90% от общопрактикуващите лекари не смятат, че появата на COVID-19 е основание за назначаването на антибиотици.

Това показва онлайн анкета, стартирала на 22 ноември, на която са отговорили близо 700 общопрактикуващи лекари.

"Ние сме поставили въпрос за антибиотиците и за всеобща наша радост, резултатите показват, че колегите не злоупотребяват - на въпроса дали появата на заболяването е основание за назначаване на антибиотици около 90% са отговорили "категорично не", заяви пред БНТ доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Според него, антибиотиците се сатанизират и назначаването им в подходящ момент е съвсем обосновано.

Най-често срещаните първи симптоми - това е температурата, като най-често проявяваната температура е 37,5 или 38 градуса. Тя обикновено продължава между 5 и 10 дни.

Загубата на вкус и обоняние не е толкова рядко срещана, но обикновено се появява след третия ден. По-често се случва при млади хора, но го има и при възрастните.

"При загубата на вкус и обоняние заболяването протича значително по-леко. Това може да продължи от една седмица до един месец", допълни доц. Киров.

Според анкетата, хората се свързват с личните лекари между втория и петия ден. Доцентът призова да се обръщат към лекарите още на първия ден, защото това има значение за идентификацията на вируса.

"Те се колебаят, защото вирусът навлиза по-плахо, по-елегантно в нас, но пък проблемите, които може да създаде, са огромни", категоричен беше доц. Киров.

Според анкетата, масово общопрактикуващите лекари смятат, че бързите антигенни тестове трябва да бъдат употребявани като еквивалент, т.е., пациентите да могат да бъдат хоспитализирани при усложнения, на базата на тези тестове.

Коментари Напиши коментар

16

10450

преди 9 месеца

Освен необлагаемата потребителска такса и съмнителни блонични срещу 20-тачка, с како дурго се занимават джи пи? Огпоменресурс от дипламирани лекари, превърнати в писарушки-печалбари. Заради техния интерес невъвеждат онлайн направления - губят потребителската такса. Включете ги в активното лечение на болни. Да си хванат сериозна специалност и дасе трудят за здравето на хората, а не да тичат от единия до другия кабинет, за да събиратпариците на пациентите си.

15

Анонимен

преди 9 месеца

Тия джи пита са една измама.Затова и не им казват лекари а джи пи.Някакви нещастници, които се очаква да разбират от всичко.Толкова скапана система на здраве опазване не сме имали никога.

14

Анонимен

преди 9 месеца

Излизат статии - че в Полша, Италия са хванали пилоти където пръскали със зараза? Възможно ли това според вас? А антибиотици - може би не изписват 5 % от лекарите и те тези са по селата.